IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата с обвинение към бившия директор на Агенция по вписванията

Бившата шефка Виолета Николова извършила длъжностно присвояване и престъпление по служба

12:46 | 30.11.12 г. 2
Прокуратурата с обвинение към бившия директор на Агенция по вписванията

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията, съобщиха от прокуратурата.

Обвиненията са повдигнати на 29 ноември и й е наложена най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Николова е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011-19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, при условията на продължавано престъпление е присвоила пари от държавния бюджет в големи размери, а именно 53 хиляди лв., които са й поверени, за да ги управлява.

За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 хиляди лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.

Тя е нарушила Наредба № 2/2004 г. - за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията.

Виолета Николова беше освободена от поста през февруари тази година, след като гръмна скандала с раздадените бонуси в оглавяваното от нея ведомство.

Тогава стана известно, че тя е взела за 2011 г. над 72 хиляди лева над заплатата си като допълнително материално стимулиране. От тях 24 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, а останалите 48 хиляди лева е гласувала индивидуално.

През април прокуратурата започна проверка по случая след доклад на министерството на правосъдието за това как са раздавани бонусите в Агенцията по вписванията. Докладите обхващат периода, в който агенцията беше оглавявана от Виолета Николова – от октомври 2010 година.

В разгара на скандала Виолета Николова потвърди публично, че е получила 72 хил. лв. бонус за 2011 г., но се аргументира с това, че законът й дава право сама да оценява работата си и да си гласува допълнителни средства за материално стимулиране. Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение било заслужено.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
CGY
преди 11 години
Аз имам едно предложение. При доказване на престъпление от длъжностно лице, всеки данъкоплатец да има право да заведе дело срещу виновното лице за сума до размера на нанесената на бюджета щета и до размера на платения от него, за предходната година, данък. При повече ищци, сумата да се разпределя на равни части. Така всеки гражданин ще има интерес да следи и преследва такива тарикати, а те ще имат едно наум, когато се разпореждат с публични средства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Крадливо чиновническо племе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още