IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 ноември

07:30 | 30.11.12 г.
Преглед на печата за 30 ноември

Абсолютната власт на неразделните власти
В-к „Капитал”

"Хармонията" между политическа власт, прокуратура и съд в България започва да добива все по-уродливи форми. В сряда прокуратурата обяви отказа си да разследва скандала с "източването" на здравната каса чрез установено в доклади и на Сметната палата, и на временната парламентарна комисия необосновано поскъпване с до 400% на лекарства, плащани от нея. Причината - в залелите я сигнали нямало посочени виновни "физически лица". В четвъртък в Софийския градски съд отново не тръгна делото за сделката от 2002 г., с която върху терени, частна държавна собственост на Икономическия университет във Варна, братът на бившия финансов министър Милен Велчев построи луксозните си хотели и не изпълни обещанието си да построи в замяна други сгради за образователната система.

Парламентът се отказа да пипа банковата тайна
В-к „Сега”

След като бяха засипани с критики от икономисти и банкери, управляващите отхвърлиха предложените от правителството промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които на службите за сигурност се даваше свободен достъп до банковите сметки и операции. Въпросната поправка гласеше, че "предоставянето на документи, сведения и друга информация не може да се отказва или ограничава по съображения за служебна, банкова или търговска тайна". Банкери се оплакаха, че на основата на тази разпоредба дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС получава правото да рови безконтролно в сметките на клиентите и така се елиминира банковата тайна. "Критериите, даващи това право, са твърде общи и неясни, което ще позволи свободното им тълкуване и прилагане в полза на органите, които осъществяват проверките", коментира икономистът Красен Станчев от ИПИ. Управляващите оправдаха новата мярка с препоръка на комитета "Монивал" към Съвета на Европа, който оценява мерките по противодействие на прането на пари.

Дянков даде още поне 10-15 години живот на плоския данък
В-к „Сега”

Министър Симеон Дянков направи пореден коментар за бъдещето на плоския данък. След серия противоречиви изказвания този път в интервю за германския седмичник "Ди цайт" вицепремиерът обяви, че този данък ще ни е нужен още поне 10-15 години, защото България трябва да догонва развитите страни. Неотдавна Дянков изненадващо се обяви за ревизия на данъчните системи в Европа и у нас, като дори каза, че не бил привърженик на плоското облагане. После се отрече от думите си.

Изплува дворец на Омуртаг
В-к „Стандарт”

Издирваният от близо век дворец на хан Омуртаг изплува край Дунав. На 15 км от Силистра екип археолози, начело с проф. Георги Атанасов, откри цяла крепост с царски палати в нея. Колона с надпис на гръцки "Ювиги хан Омуртаг" категорично доказва, че оттук е управлявал българската държава един от най-великите ни владетели. Крепостта е копие на Плиска, но с по-яки стени. 14-метрови кули са пазели покоите на хана, а по-късно и на царе от Първата българска държава. По време на разкопките проф. Атанасов е открил и патриаршеския дворец. В него са намерени позлатени сребърни икони с изображения на архангели, държащи символите на царската власт. Досега крепостта се издирваше по описание върху знаменитата Омуртагова колона в търновската църква "Св. 40 мъченици".

Да откраднеш Бог
В-к „Стандарт"

Ако ЦЕРН наистина открие частицата "Бог", по-добре да не наминава към България. А ако дойде, да държи лаптопи и джобове широко затворени - иначе току-виж сме откраднали едничкото упование на човечеството. Барабар с научното доказателство за съществуването му. В черната хроника, която шестваше по криминалните страници само преди ден, битови и апашки кражби се смесиха със само наглед елементарен обир на лаптопи от двама водещи световни учени. Докато нищо неподозиращите светила си пиели кафето между две презентации в Алма матер, някой успя да свие компютрите им, съдържащи информация от Меката на науката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още