IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минната стратегия е на финалната права

Очаква се стратегическият документ да бъде одобрен и да влезе в сила в началото на 2013 г.

17:37 | 29.11.12 г.
Минната стратегия е на финалната права

Той отбеляза, че по стратегията са работили водещи експерти в минния бранш, поради което документът е изключително задълбочен и подробен и засяга всички предизвикателства, с които браншът се бори от години.

От камарата препоръчват да не се залага увеличаване на добивите, а да се запазят сегашните добивани количества с оглед на „превключването“ на България към нисковъглеродна икономика, както и съществуващите производствени мощности, които да бъдат захранвани с добитата продукция.

Иван Андреев изрази задоволство и от предложените в новата стратегия решения на проблемите на минния бранш със земеползването. Той припомни случая с концесионера на находището за железни руди край Кремиковци, който не може да добива, защото частният собственик на земята не го допуска.

В стратегическия документ е очертана своеобразна пътна карта как да се решат проблемите с ползването на терените, промяната на предназначението им и собствеността.

Що се отнася до концесионните такси и предложението да се промени принципа, по който те се изчисляват, Андреев коментира, че държавата трябва да съобрази доколко браншът би бил конкурентоспособен на пазара.

В момента концесионната такса у нас се определя на базата на цялата добита суровина, независимо от загубите на предприятията и преработените количества. Обмисля се обаче таксата да се обвърже с приходите или печалбите на миннодобивните предприятия.

Иван Андреев обясни, че масовата практика в Европа е концесионната такса да се обвързва с приходите от продажби на компаниите, като средният процент, който се изплаща на държавата, е 2%. Ако системата на определяне на концесионната такса в България се приравни към европейската практика, според Андреев излиза, че тя е по-висока, отколкото средноевропейското равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още