IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Бунарджиев: Със сегашните темпове земеделската техника ще се обнови за 25 г.

През миналата година са внесени под 300 комбайна, а са нужни 1 000 – 1 500, посочва председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника

12:55 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христофор Бунарджиев. <em>Снимка: bata-agro.org</em></p>

Христофор Бунарджиев. Снимка: bata-agro.org

През миналата година са внесени под 300 комбайна, а са нужни 1 000 – 1 500 нови машини годишно за да се обнови автопарка, смята Христофор Бунарджиев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА).

При награждаването му за Агробизнесмен на България за 2012 г. стана ясно, че в България в момента има около 7 000 комбайна и 140 000 трактора.

През 2011 г. са внесени 1 358 нови трактора, а за деветмесечието на 2012 г. - 1 032 трактора. При комбайните новите през 2011 г. са 289, а за 9-те месеца на 2012 г. - 236.

Данните показват, че ще бъдат нужни 25-30 години, за да се обнови техниката в земеделието, посочва Бунарджиев.

По данни на БАТА през тази година има интерес към малките и средни трактори, което означава, че мощните машини са били подменени и сега фермерите подменят по-малките си руски и беларуски трактори, някои от които на 30 години.

Забелязва се и увеличаване на инвестициите в тежки директни и полудиректни сеялки с минимални почвени обработки. Така се намалява дълбоката оран, която е скъпа и намалява влагата в почвата. Купуват се и самоходни пръскачки, които обединяват трактор и пръскачка върху едно шаси.

Бунарджиев смята, че трябва да се залага все повече на поливно земеделие в българските условия, защото тази година между юни и октомври реално не е валял дъжд.

Заместник мистърът Светлана Боянова поздрави Бунарджиев и сподели, че по мярка 121 са осигурени 503 млн. евро за земеделска техника в програмния период, изтичащ през 2013 г. От тях 215 млн. евро са изплатени, а 279 млн. евро са договорени.

98% от техниката е насочена към зърнопроизводството, следвано от лозарство, градинарство, животновъдство и трайни насаждения, сподели Боянова.

В момента сме в ситуацията на реформа на новата обща селскостопанска политика. Докато при директните плащания нещата имат яснота, при програмите за селските райони няма такава. Дебатът за парите предстои, но трябва да е ясно, че и в следващия период модернизирането на селските стопанства ще го има, въпросът е в какви размери, каза тя.

Ние обаче не трябва да се фокусираме върху покупката на каквато и да е техника, а такава с добавена стойност, която освен това е био, като трябва да сме готови за иновации, обобщи Боянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още