IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие криминализирането на нападения над лекари

Поправките в Наказателния кодекс бяха приети от депутатите на първо четене

12:53 | 29.11.12 г.
НС прие криминализирането на нападения над лекари

Парламентът приравни побоя над лекари с посегателството върху полицай, прокурор, частен съдебен изпълнител или митнически служител. Във всички тези случаи текстовете в Наказателния кодекс предвиждат затвор.

Предложенията за промени бяха направени от депутата на „Синята коалиция” Ваньо Шарков и бяха приети от депутатите на първо четене.

Поправките предвиждат от 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици. При средна телесна повреда - от 3 до 10 години. За лека телесна повреда нападателите ги грози лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Същите наказателни мерки ще важат и за нападателите на лекарите, които работя в екипите на „Спешната помощ”.

Предложението на синия депутат беше подкрепено почти единодушно в залата. За него гласуваха 88 народни избраници, един беше против, а двама се въздържаха.

Гласувалите се с „въздържал се” и „против” бяха от ГЕРБ. Мнозинството от останалите им колеги в групата на ГЕРБ обаче подкрепиха предложението.

Вносителят Шарков обясни, че отношението към лекарите на едно общество е признак за неговата цивилизованост. „Защитавайки лекарите, ние защитаваме и живота на пациентите, които той отива да спаси”, обясни депутатът.

За да аргументира неравенствата в българското законодателство той цитира текстове от Наказателния кодекс:

„Лекарите и медицинските екипи са бити и биячите са глобени с по 150 -200 лв. А член 325 от Наказателния кодекс предвижда за проява на насилие срещу гръбначно животно насилникът да се лишава от свобода до 3 години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.”

Още онвини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още