IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Парното ще поевтинее с поне 7% от януари

Точни разчети могат да бъдат направени, след като "Булгаргаз" представи в комисията своето ценово предложение за следващия регулаторен период

13:10 | 27.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР: Парното ще поевтинее с поне 7% от януари

С не по-малко от 7% ще се понижи цената на парното от януари следващата година, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Причината е договорената по-ниска цена на доставяния у нас природен газ, договорена с подписването на новия договор с руската "Газпром".

Семерджиев уточни, че за всяко топлофикационно дружество намалението ще е различно. То ще се усети от потребителите най-рано в сметките през февруари, но за целта трябва да има извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение.

„Всички топлофикации, които са на газ, ще усетят намалението“, каза председателят на енергийния регулатор.

Семерджиев посочи, че все още в държавната комисия не е получено заявление за нови цени на газа от държавния доставчик "Булгаргаз". По думите му намалението в цената на природния газ, на базата на последните договорености за доставката му в страната с руската „Газпром“, ще бъде с най-малко 7 на сто.

Точно с колко ще се понижи цената на синьото гориво ще стане ясно, след като „Булгаргаз” представи на ДКЕВР документите с точните разчети за следващия регулаторен период (от януари до март 2013 г.) Крайният срок за това е 10 декември 2012 година.

Шефът на регулатора обаче уточни, че намалението на базовите параметри в договора с руската компания не означава автоматично поевтиняване със същия процент, защото крайната цена зависи и от други фактори.

Последните прогнози на "Булгаргаз" са, че цената на синьото гориво за крайните потребители ще се понижи минимално, от порядъка на 5-7%.

От Асоциацията на топлофикационните дружества в България обаче заявиха, че не се очаква голямо намаление на цените на топлинната енергия от януари заради подписания нов газов договор с Русия. Причината е, че държавната газова компания “Булгаргаз” има недовзет приход, който трябва да бъде компенсиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
И тука се напълни със селски коментари от "инвеститори" и всекви други експерти и разбирачи... Друзя, я кажете кой овчар подписа договора с руснаците за цената на газа? А и цената не беше ли фиксирана до преди ... няколко месеца...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kat123
преди 11 години
От 1 юли 2009 г. до края на тази година, увеличението на цената на парното в София е с 48,70%.1 юли 2009 г. ед. цена/МВтч била 72,43231 октомври 2012 г. ед. цена/МВтч е 107,70За какво намаление говори г-на шеф на ДКЕВР..., каквото и да намали е много далеч от това, което е било когато ГЕРБ са поели управлението на страната. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
"Миналата година мвтч беше 96.5 лв., сега е 107 лв., с намаление от 7 % ще е 99.5 или с над 3 % повече от миналогодишната цена. Това при 7 % сега и 11 % от април. Добре, че свалиха цената на газа, че не ми се мисли тогава колко щеше да ни коства топлото. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още