IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите няма да доплащат повече за скъпоструващи лекарства

Остава обаче спорният текст за лимит от най-малко осем минути за изпълняване на рецепта

18:04 | 26.11.12 г. 14
Пациентите няма да доплащат повече за скъпоструващи лекарства

Няма да се наложи пациентите да доплащат повече пари за скъпоструващи лекарства заради лансираното тези дни предложение отстъпката, която сега се прави от фармацевтичните производители, да се разпределя пропорционално между касата и пациента, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса.

Предложението е отпаднало след проведена днес (26 ноември) работна среща между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и представители на Българския фармацевтичен съюз, Националната аптечна камара и собственици на аптеки. На нея са били обсъдени спорните моменти в договора за работа през 2013 г. между НЗОК и търговците на дребно.

По предложение на НЗОК спорният текст няма да бъде част от договора с аптеките. Той ще бъде точно регламентиран в Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти, където ще се формулира механизъм, чрез който максимално да бъдат защитени интересите на пациентите, като се намали стойността, която те доплащат за частично реимбурсираните от НЗОК лекарства.  

Собственици на аптеки и пациентски организации изразиха тревогата си, че според подготвян договор между БФС и НЗОК ще се наложи пациентите да доплащат с до 30 на сто повече за лекарствата си, заплащани от НЗОК.

В договора обаче остана лимитът, който Българският фармацевтичен съюз залага за обслужване на рецепта – поне 8 минути на рецепта. Всички участници в срещата са били категорични, че трябва да има стандарти, в които да се регламентира това време, като на този етап въпросът остава за обсъждане. НЗОК очаква конкретни предложения от фармацевтите, които ще бъдат разгледани на следваща среща.  

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира пред БТА, че при първите сигнали от пациенти, че са отпратени от аптека поради достигане на лимита за брой рецепти на час, ще бъде атакуван договорът, за да отпадне и този текст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още