IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна процедурата по изготвянето на екооценката за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Днес беше подписан договорът за ОВОС на инвестиционното предложение за строителството на новия блок

16:58 | 26.11.12 г.
Тръгна процедурата по изготвянето на екооценката за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Договор за извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за изграждане на седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" беше подписан днес, предаде БТА.

Договорът беше подписан от изпълнителния директор на проектната компания "АЕЦ
"Козлодуй"-Нови мощности" Любен Маринов и упълномощения представител на консорциума "Дикон-Аксона Инж." Вержиния Димитрова.

Общата стойност на проекта за изготвяне на ОВОС на новата ядрена мощност е близо 2 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение е до 12 месеца, съобщи Любен Маринов.

С процедурата по екооценката ще се изследва какво ще е въздействието върху околната среда от изграждането на нов ядрен блок при съвместната експлоатация на всички съоръжения на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, както и трансграничното му въздействие, коментира Маринов.

Той посочи, че в заданието за проекта са включени и изисквания на екоминистерството в Румъния. Обект на анализ ще бъде и степента на въздействието върху защитените територии в съседство с новата мощност.

В рамките на екооценката ще бъде извършено социологическо проучване за нагласите сред населението от региона, отбеляза Любен Маринов.

Консорциумът – изпълнител на проекта, обединява българската компания "Дикон Груп" и испанската компания "Аксиона Инхениера". По проекта ще работят повече от 40 специалисти.

Правителството взе решение да построи още един реактор в АЕЦ „Козлодуй“ през април.

Новият блок ще се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции и без да се използват парите на данъкоплатците, обеща тогава финансовият министър Симеон Дянков.

Веднага след това България е предложила на „Росатом“ да участва в изграждането на новия блок в Козлодуй, вместо в строителството на втората атомна централа.

От „Росатом“ по-късно изразиха готовност да се включат в проекта в Козлодуй.

Още през юни стана ясно, че договорът с “Росатом“ за реактора за АЕЦ „Белене“ може да бъде променен, така че оборудването да се ползва за изграждането на нов блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Окончателното решение за начало на строителството на новия блок на атомната ни централа не може да бъде взето преди изготвянето на технико-икономическия анализ на проекта, уточни директорът на централата Валентин Николов. Този анализ трябва да бъде готов до края на април 2013 г., като за решението ще е необходим и докладът за екооценката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още