IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските асоцииации скочиха срещу вдигането на таксите за обслужване на имоти

В момента за издаване на скица се вземат 4 лв., което при 10 млн. парцела в страната прави разходи от 40 млн. лв. за арендоването им

11:48 | 23.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Земеделските асоцииации скочиха срещу вдигането на таксите за обслужване на имоти

Четирите основни земеделски асоцииации се противопоставиха на проект на изменение на тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, показва тяхна декларация, разпространена като прессъобщение.

Декларацията е подписана от Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българска асоциация на фермерите (БАФ). 

В момента за издаване на скица на поземлен имот такста е 4 лв., което при 10 млн. парцела в страната прави разходи от 40 млн. лв. за арендоването им, тъй като към договора за аренда се прилага актуална скица (с валидност до 6 месеца).

Изготвихме настоящата декларация в качеството си на водещи представители на земеделието и селското стопанство в България, тъй като преодоляване на кризата е основният проблем, пред който сме поставени всички, се казва в становището.

Основната посока от мерки, които държавата трябва да следва, за да стимулира бранша, поставен на ръба на оцеляването, е поддържане на умерена политика, не налагаща допълнителни рестрикции. Стремежът за равнопоставеност между всички участници би довел до по-силен социален ефект и разбиране.

Посоката, полезна за бранша, е стимулиране процесите на комасация, откриване на възможност за окрупняване на парцелите и водене на цялостна политика в тази насока, изградена на базата на регламентирани правила, прозрачност и публична достъпност.

Във връзка с изпълнението на разпоредбите на чл. 7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД), подготвените промени в Tарифа за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, съобразно Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите, не са удачни.

В Проекта се казва, че в стойността на таксите има минимални промени. Това е обосновано с водената от Министерството на земеделието и храните социално-икономическа политика в областта на таксите, събирани от органите по поземлена собственост, като се отчита обществената значимост на реституционните процеси на земеделските земи и земите и горите от горския фонд, тяхното устойчиво развитие и ползване, както и с цел избягване на неоправдано финансово натоварване на бизнеса с такси.

Дори и минимални промени в стойността на таксите обаче не биха довели до желан положителен градивен/финансов  ефект, за която и да е от засегнатите страни.

Увеличаването на таксите за обслужването на имотите касае като цяло важни процеси като арендоване, комасиране, пазара на земята и т.н. Това е в разрез с политиката за облекчаване на сектор „Земеделие“. Усилията на МЗХ трябва да се насочат към стимулиране на арендаторите да сключват повече дългосрочни договори, а не да се „товарят” с такси, които могат да бъдат изтълкувани и като косвен данък.

Категорично се противопоставяме на увеличаването на таксите по обслужването на земеделските имоти, заявяват от асоциациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Не е за Държавата, не е ... :) - ЗА ЧАСТНИ ФИРМИ, БЕЛИ КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ... СМЯХ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Е това си е много стара тактика на държавата и общините, а уж по закон цената на таксите трябва да колкото да покрие разходите по събирането и, но уви това не притеснява никого да си слага каквито си иска такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
Класика. 4 лв. изглежда малко, но в страната има над 10 млн. парцела и става страшно. Добър бизнес за държавата. Всъщност цари безмислен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още