IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще имаме запаси от петрол и за кризисни ситуации

Частни икономически субекти също ще могат да създават запаси за извънредни ситуации, предвижда законопроект

10:55 | 23.11.12 г.
Ще имаме запаси от петрол и за кризисни ситуации

България ще има две категории стратегически запаси от петрол и нефтопродукти – за извънредни ситуации и целеви запаси. Това е предвидено в законопроекта за запасите от нефт и нефтопродукти, приет на първо четене в Народното събрание, пише БТА.

Разграничението на запасите се прави заради различния правен статут.

Запасите за извънредни ситуации ще могат да бъдат създавани и от частни икономически субекти, които са задължени лица, както и от държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. 

Агенцията обаче е единствената, която може да създава целеви запаси и това ще става по преценка и поръчка от страна на правителството.

Текстовете на законопроекта въвеждат и два метода за изчисляване на запасите за кризисни ситуации. Първият се основава на равностойността в петрол на вноса и вътрешнообщностните пристигания на нефтопродуктите. Вторият е въз основа на равностойността в петрол на потреблението в страната през предходната календарна година.

Общото количество на запасите пък ще бъде определено въз основа на по-голямата от двете величини – 90-дневният среднодневен нетен внос и вътрешнообщностните пристигания, от които 30 дни за агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или 61-дневното среднодневно вътрешно потребление, от които 20 дни за агенцията.

Вносител на предложението за нов закон е Министерският съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още