IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата 23 ноември 2012 г.

07:40 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата 23 ноември 2012 г.

Една от големите компании в Монтана планира масови съкращения

в-к Капитал Daily

Един от най-големите работодатели в гр. Монтана – производителят на обувки "Тримона", смята да съкрати персонала си, става ясно от подадено заявление до Агенция по заетостта (АЗ). Предприятието не работи от около месец и в момента служителите му са в платен или неплатен отпуск, обясниха от Инспекцията по труда в Монтана. Подаденото заявление е за съкращения на 100 души в средата на декември. Според документи от Търговския регистър в края на миналата година в компанията са работили 145 души, с 11 по-малко, отколкото през 2010 г.

От Инспекцията по труда обясниха, че е възможно да няма толкова масови съкращения, тъй като през последната година са имали два случая на работодатели, които изпращам уведомления, но до реално изпълнение не се е стигнало. Причината е, че компаниите предпочитат да се "застраховат" и да пуснат превантивно документи до АЗ, в случай, че им се наложи да съкращават в кратък срок. Ако не го направят, работодателите са заплашени от санкции и затова винаги изпращат заявленията в срок, обясниха от инспекцията. При съкращаване на значителна част от персонала всяка компания трябва да прати предварително известие до АЗ, която препраща информацията до областните ведомства.

Новият собственик на Горубсо-Мадан увеличил с 40% производителността

в-к Капитал Daily

С около 40 процента е увеличена производителността в Горубсо- Мадан, в резултат на което са повишени и заплатите на миньорите след сделката за продажбата на минното дружество, съобщи Николай Вълканов, собственик на рудодобивното предприятие, цитиран от БТА. По негови думи покупката на дружеството му е струвала 35 млн. лв., като са отчетени всички наследени задължения от предишния собственик Валентин Захариев.

Сделката била печеливша в по-дългосрочен план. Като концесионер на мини в Мадан, Златоград и Лъки, Николай Вълканов планира през 2015 г. добивът от тези находища да се увеличи до 6000 тона концентрат месечно. Не става известно какъв е в момента.

"Амбициозната цел е да станем най-големия производител на олово и цинк в Европа", прогнозира бизнесменът. Горубсо- Мадан вече е с издължени 9.8 млн. лева данъци и осигуровки, разплащат се и невнасяните от години суми за данък сгради и такса смет, които надхвърлят 100 хил. лв. към общините Мадан и Рудозем.

Български производители обединяват храни в нов бранд

в-к Капитал Daily

След масовото навлизане на собствени марки храни на търговските вериги български компании също са решили да стъпят на пазара с подобна на тяхната концепция. Става въпрос за обединяването в една марка на хранителни продукти, произведени от различни компании, които ще сключват договор със собственика на марката и ще се задължават да отговарят на определени условия за качество. Марката "Така, да!" е на компанията "Фууд концепт", в която съдружник е Кирил Вътев, собственик на месопреработвателната "Тандем-В".

Предприятието е и производителят на първите месни изделия под този бранд заедно със "Зоров-91" (мандра "Пършевица"), който предлага млечните продукти. Към него са се присъединили и производителят на консерви "Болгар консерв" - Петрич, а до няколко месеца се очаква пускането на още храни и сключването на договори с магазини и търговски вериги.

Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми

в-к Сега 

Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор проф. Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания. Научната общност е скандализирана от пълната липса на прозрачност при провеждането на тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв. Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти.

17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две. Те ще получат лъвския пай от общото финансиране - общо около 5 млн. лв. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ. 67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още