IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще има най-модерни системи за управление на отпадъци, обеща Караджова

Страната ни има само два месеца да убеди европейските институции в това твърдение след започналата наказателна процедура

11:56 | 22.11.12 г.
България ще има най-модерни системи за управление на отпадъци, обеща Караджова

Към момента на различна фаза са проекти за управление на отпадъци на обща стойност 650 млн. лева, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

Тя прогнозира, че в период между 5 и 7 години България ще има едни от най-модерните системи за управлението на отпадъци в ЕС, с нови депа и рекултивирани сметища, за което вече са осигурени средства.

Страната ни обаче има само два месеца да убеди Европейската комисия в изпълнимостта на тези планове.

В сряда (21 ноември) регулаторът публикува месечните си наказателни процедури. На България беше изпратено мотивирано становище, с искане сметищата ни да бъдат приведени съгласно изискванията, записани в европейските директиви.

Нона Караджова изрази увереността си, че страната ни ще успее да избегне наказания по тази процедура. "Ако се случи, че не успеем да убедим ЕК, че всичко е наред, ще пратя фактурите на предишното правителство и кметовете, които са управлявали от 2000 до 2009 г.", допълни още тя.

Според законодателството на общността депонирането на отпадъци може да бъде използвано само като последна възможност и се прилага само при условие, че са избегнати негативните последици за здравето на хората и околната среда.

Държавите трябваше да възприемат това изискване в националните си законодателства до средата на 2009 година.

Все още обаче именно депонирането е основен метод за управление на отпадъците у нас. Данните на Евростат показват, че много малка част се рециклира, каквато е практиката в повечето европейски държави. Така се изхвърлят ценни ресурси и се губят потенциални икономически ползи, посочват от европейските институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още