IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Национален план ще работи за повече сгради с нулево енергийно потребление

Правителството прие промени в Закона за енергийната ефективност по време на днешното си заседание

16:58 | 21.11.12 г. 1
Национален план ще работи за повече сгради с нулево енергийно потребление

Национален план ще работи за увеличаването на сградите с близко до нулево потребление на енергия. В него ще бъдат записани техническите показатели за тези сгради, периода на действие и политиките за насърчаване на изграждането на такъв тип сгради.

Този план ще бъде разработен в съответствие с промените в Закона за енергийната ефективност, приети на заседанието на Министерския съвет днес (21 ноември).

Измененията ще помогнат за постигането на поставените цели на страната по отношение на енергийната ефективност и намаляването на потреблението на енергия, отбелязват от правителствената пресслужба.

В промените са отразени и изискванията на Директива 2010/31/ЕС от май 2010 година, която засяга енергийната характеристика на сградите.

Текстовете предвиждат енергийните характеристики на сградите да бъдат удостоверявани със сертификат още преди въвеждането на новите сгради в експлоатация. Той ще се издава за всички сгради за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 500 кв. метра. От 9 юли 2015 година пък прагът намалява на 250 кв. метра.

След реконструкция, основен ремонт или обновяване на сграда в експлоатация, енергийните й характеристики ще трябва да бъдат подобрени така, че да съответстват на минималните изисквания, доколкото това е технически възможно и икономически обосновано, е записано още в предложенията за промени, които прави Министерския съвет.

Четете още новини, свързани с енергийната ефективност

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Умора няма енергийната мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още