IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тютюнът има потенциал като източник на евтина енергия, смята експерт

От стъблата могат да бъдат произведени екобрикети, а от филизите – биологични препарати за растителна защита

13:16 | 21.11.12 г.
Тютюнът има потенциал като източник на евтина енергия, смята експерт

Тютюнът се оказа растение с „двойна употреба“ - от стъблата, филизите и семената, които обикновено се изхвърлят, могат да се произвеждат екологични брикети. Това коментира директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков.

В момента тече пилотен проект – тютюнев концерн ще предостави безплатно машина за екобрикети от стъблата на растението, става ясно от съобщение на Стопанската академия.

Ако има успех, схемата ще може да се използва във всички райони, където има развито тютюнопроизводство.

Биомасата от тютюна в момента е близо 120 хил. тона, от които стъблата са 85-90 хил. тона. Според изчисленията на Бозуков към 9 хил. семейства могат да се отопляват от екологичните брикети през зимата.

Семената на тютюна съдържат 30-35% мазнини и могат да се окажат много добър източник за производство на биодизел. А след извличането на мазнините – остава шрот, който може да се гранулира. Според анализите на Института по тютюна този шрот има високо белтъчно съдържание и може да се използва за фураж.

И употребата на тютюна не свършва дотук, обяснява още Бозуков. От зелените части – филизи или неизползвани листа, може да бъде добит биоетанол – основа за производство на препарати за растителна защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още