IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засилват се песимистичните настроения на бизнеса за икономическата среда през 2013 г.

Вече 25% от фирмите в България очакват влошаване на приходите от продажби, инвестициите, заетостта и бизнес климата като цяло

13:42 | 20.11.12 г. 2
Засилват се песимистичните настроения на бизнеса за икономическата среда през 2013 г.

Приблизително 24% от анкетираните български компании заявяват, че очакват влошаване на бизнес климата през 2013 г., докато миналата година песимисти са били само 9 на сто от участниците в проучването.

Близо 37 на сто от фирмите не очакват промяна в бизнес климата, докато миналата година подобно мнение са изразили 34 на сто от анкетираните.

Оптимистично настроените компании, които прогнозират подобряване на бизнес климата, са близо 40%, докато миналата година са били над 57% от анкетираните.

Тревожно е, че бизнесът в държавите, които са основни търговски партньори на България, очаква сериозно влошаване на икономическата среда. Заради това не може да се очаква, че тласък на българската икономика може да дойде от Европейския съюз, коментира Цветан Симеонов.

Той посочи, че фирмите ни трябва да търсят други пазари в страни с икономически растеж, каквито са арабските страни, Индия, Китай и държавите от Далечния Изток. Симеонов допълни, че се работи и в посока привличане на инвестиции от същите тези държави. Наблюдава се също така интерес към България от страна на инвеститорите от европейски държави, в които се въвеждат по-високи данъци, каквито са Франция и Гърция.

Като цяло обаче българският бизнес е песимистично настроен за инвестициите догодина. Близо една четвърт от анкетираните очакват намаляване на инвестициите, а 48% - че те ще останат без промяна. Оптимистично са настроени 28% от анкетираните фирми срещу 36% миналата година.

Повече са и компаниите, които очакват свиване на приходите от продажби както вътре в страната, така и на външните пазари.

Заради прогнозите за понижаване на приходите фирмите очакват и влошаване на заетостта през следващата година, особено сред нискоквалифицираните работници и служители. Оптимисти за наемането на работна ръка са само 18% от анкетираните, като голяма част от тях вероятно разчитат на плащанията по европейските програми, за да наемат хора, посочи Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
да, 2013 не е дошла и това са очаквания. значи си мислят, че ще е така. а аз съм сигурен, че ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Чакайте сега, нали сме били по-добре отколкото сами сме си мислили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още