IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засилват се песимистичните настроения на бизнеса за икономическата среда през 2013 г.

Вече 25% от фирмите в България очакват влошаване на приходите от продажби, инвестициите, заетостта и бизнес климата като цяло

13:42 | 20.11.12 г. 2
Засилват се песимистичните настроения на бизнеса за икономическата среда през 2013 г.

Влошават се очакванията на българския бизнес за икономическата среда през 2013 г. Резултатите от редовното годишно изследване на Европалати (Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати) “Европейски икономически преглед” показват, че все повече български фирми прогнозират свиване на приходите от продажби, на инвестициите и на заетостта и цялостно влошаване на бизнес климата.

Резултатите от проучването, което е проведено в 26 държави от Европа и е обхванало 631 фирми в България, сочат, че бизнесът очаква дестабилизацията на икономиката да продължи и през 2013 г., каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Като цяло за Европа настроенията на индустрията са песимистични, като единствено в няколко държави се наблюдава оптимизъм по някои от показателите, включени в изследването. В тези държави се очаква ръст на експорта, което вероятно ще тушира въздействието на кризата и ще доведе и до скромен растеж, посочи Симеонов.

Той обаче подчерта, че Евросъюзът не се съобразява с кризисната ситуация. “Европейската комисия предложи увеличение на бюджета, а бизнесът настоява за по-ефективна и свита администрация, за намаляване на разходите, което да намали и тежестта върху фирмите”, коментира той.

Симеонов допълни, че много от прогнозите на българския бизнес за 2012 г. не са се реализирали. Сравнителен анализ на очакванията на фирмите за настоящата година и реалните резултати показва, че едва една пета от компаниите са имали реалистична представа за бизнес средата.

Очакванията за бизнес климата в България

Обикновено българският бизнес като цяло се нарежда сред най-големите оптимисти в Европа, но резултатите от тазгодишното проучване показват, че положителните настроения сред фирмите се изпаряват.

От една страна това се обяснява с отрезвяването на бизнеса, а от друга - с рязкото влошаване на ситуацията в Гърция, един от основните търговски партньори на България, обясни икономистът в БТПП Олга Чугунова.

Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
да, 2013 не е дошла и това са очаквания. значи си мислят, че ще е така. а аз съм сигурен, че ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Чакайте сега, нали сме били по-добре отколкото сами сме си мислили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още