IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи санкции на три компании заради напитката „аерян“

Общата стойност на глобата е почти 240 хил. лева

16:08 | 16.11.12 г.
КЗК наложи санкции на три компании заради напитката „аерян“

Комисията за защита на конкуренцията наказа три дружества заради производството и разпространението на напитката „аерян“ с търговска марка „Милк Кис“.

Проверката, образувана по искане на компанията „Лактима“ АД, показа нарушения на правилата за лоялна конкуренция.

Използването на думата „аерян“ е в противоречие с добросъвестната търговска практика, тъй като има голямо сходство както звуково, така и графично с думата „айрян“. Така потребителите могат да бъдат заблудени и да възприемат напитката като млечна. Аерянът обаче съдържа растителни мазнини.

Заради нарушенията производителят ЕТ „Палмите – Весела Попова“ е санкциониран с две имуществени санкции в размер от по 40,6 хил. лева.

Нарушения, свързани с разпространението и рекламата на „аерян“ са извършили още и ЕТ „Интерес 2000 – Муса Мусов“ и „Попов – Трейд“ ЕООД. На тях са наложени санкции в размер съответно 134,7 хил. лева и 15,2 хил. лева.

Заради заблуждаваща реклама „Попов – Трейд“ ЕООД е глобена с 6,1 хил. лева. Проверката на КЗК е установила, че компанията е рекламирала напитката като „Айрян Милк Кис“, което допълнително заблуждава потребителя относно състава на напитката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още