IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Кънев: Ефектът от „Южен поток“ несъмнено ще е положителен

Отстъпката за газа е голяма, но ще бъде оценена, като започнат да действат договорите, смята председателят на Балканска черноморска петролна и газова асоциация

16:56 | 15.11.12 г. 2
Валентин Кънев: Ефектът от „Южен поток“ несъмнено ще е положителен

При всички положения страната ни ще извлече ползи от договора за „Южен поток“. От една страна проектът ще отвори много нови работни места у нас, а от друга - ще започнем да събираме транзитни такси.

Вярно е, че взимането им ще се забави, но в даден момент наистина ще събираме такива. Все още техният размер не е уточнен, но в хода на строежа на газопровода те ще станат ясни.

Отстъпката от цената на газа е голяма, но според мен тя наистина ще може да бъде оценена чак когато започнат да действат договорите за доставка на газ. Въпросното намаление е сериозно, но на този етап не е ясно по какъв начин е договорено, както и неговата бъдеща реализация.

Не трябва да забравяме, че до известна степен предстои и намесата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която също трябва да вземе решение и да направи нужната оценка за бъдещите цени на газа у нас.

Вероятно ефектът от това, че вече няма да има посредници при доставката на газа ще бъде положителен, но бъдещето ще покаже най-точно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още