IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 ноември

07:45 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 14 ноември

Горчивият край на "Нилана"

в. Капитал Daily

Производителят на хляб "Нилана" и дъщерното му дружество "Хлебни изделия - Подуяне" тръгват към фалит, тъй като преговорите за продажбата им се провали, а заемите им не се обслужват. Това стана ясно от съобщение на Българската фондова борса и коментари на кредитори.

Всъщност един от най-големите производители спря работа още преди месец. А освободената ниша мигновено беше преразпределена между останалите в хлебния бранш.

Причината за иска за несъстоятелност са необслужвани задължения по облигации за 6 млн. евро, които бяха емитирани от "Хлебни изделия - Подуяне" през юни 2008 г. От средата на тази година дружеството окончателно спря да плаща лихвите по тях. През юли и август кредиторите решиха да изискат изпълнение на определени условия от страна на компанията, но тъй като това не се е случило, от банката довереник ОББ са поискали обявяване в несъстоятелност.

МЗ даде неясни обещания за заплатите в кръвните центрове

в. Сега

Здравният министър Десислава Атанасова се опита да тушира напрежението в кръвните центрове в страната, като обеща вчера увеличение на заплатите от 2013 г., но под доста голямо условие. "Полагат се големи усилия и се надяваме, че от следващата година чрез различни структурни промени в министерството на здравеопазването ще можем да осигурим още едно увеличение на възнагражденията", заяви министърът. Тя за пореден път обясни, че работата на кръвните центрове е въпрос на национална сигурност и призова персонала да не подават оставки.

И спорният закон за отпадъците отива в Конституционния съд

в. Сега

Новият закон за управление на отпадъците, който беше гласуван през лятото в парламента след повече от година разногласия и заплахи за санкции от Брюксел, ще стигне тази седмица до Конституционния съд. Депутати от БСП и ДПС събират подписи за искането пред съда, съобщиха от левицата. Само преди дни те сезираха съдиите за текстове от закона за конфискацията и се хвалят, че от началото на мандата на ГЕРБ КС е отменил над 133 текста по тяхна инициатива.

Според депутатите от опозицията в закона има поне 16 противоконституционни текста, за които те искат становището на съда. Румен Такоров от БСП обясни пред "Сега", че сред тези текстове са разпоредбите площадки за отпадъци да има само в населени места над 10 хил. жители, а в по-малките "при необходимост". Според него това създава неравнопоставеност между жителите на различните общини.

Винетките за коли на старите цени

в. Стандарт

Цените на винетките за леките коли няма да бъдат променяни от 1 януари 2013 г. Това обяви пътният шеф Лазар Лазаров пред БНТ. Той обаче заяви, че ще има промяна в цената на винетките за камионите. Това ще се направи, за да бъде спазена евродиректива за съотношението на цените на еднодневните, седмичните, месечните и годишните винетки за тежкотоварните автомобили.

Акцизът за цигарите замръзва до 2017 г.

в. Стандарт

Акцизът за цигарите няма да се променя до 2017 г., стана ясно от думите на началника на Агенция "Митници" Ваньо Танов по БНТ. Изискването за минимален акциз в ЕС е за ниво от 90 евро на 1000 къса, което трябва да бъде достигнато до началото на 2018 г.

Вода, мляко и сол в айряна

в. Стандарт

Айрянът ще може да съдържа само вода, подквасено мляко и сол. Това предвижда световният стандарт за напитката, подготвен от Турция и Полша, който ще бъде одобрен от Световната млечна асоциация и ще влезе в сила от 2013 г. Съотношението между водата и млякото ще бъде 50 на 50, а солта ще е между 0,5 и 1%.  Страната ни ще трябва да се съобразява именно с тази рецепта, макар в изготвянето й да не са участвали наши експерти. Родните производители изпуснаха възможността да запазят българската рецепта за айряна, защото страната ни от години не членува в световната асоциация. В подготвената от турски и полски специалисти рецепта за айряна не се допуска влагането на консерванти.

Четирима в битка за шуменската ТЕЦ

в. Стандарт

Четири фирми кандидатстват за приватизация на "Топлофикация-Шумен" ЕАД. До изтичането на крайния срок конкурсна документация купиха "Пирин Ват" ООД, София, израелската "Телемения" LTD, софийската "Био Пауър" АД и "ГЕРРАД" АД, Русе. Предварително интерес към бъдещата продажба на дружеството още в началото на юли проявиха софийската "Био Пауър" като фирмата, управлявана от бившия зам.-министър на енергетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев, ще участва в конкурса в консорциум с партньори от кръга на руския енергиен гигант "Газпром". Израелската "Телемения Импакт", която през лятото увери, че ще участва в приватизацията, също има опит в енергетиката.

Пет основни области за финансиране от ЕС

в. Новинар

Пет са основните области с приоритет за финансиране от ЕС. Това стана ясно от думите на Радостина Ангелова, която е началник на кабинета на министър Томислав Дончев.

Поводът е предстоящото определяне на бюджета на ЕС за следващата финансова рамка за 2014-2020 година. Сред тези сфери са инвестициите в инфраструктурата.

Колела под наем плъзват в Бургас

в. Новинар

Бургазлии ще могат да кръстосват улиците на града с велосипеди под наем. Първите 120 колела ще бъдат доставени съвсем скоро.

В края на миналия месец общината сключи договор за разработката на софтуер за отдаването на велосипеди под наем.

Срокът за изпълнението на поръчката, която включва устройства за чекиране, програматор на клиентски карти, 2000 броя клиентски карти, 120 тагове за велосипеди и монтаж на GPS устройства, е 50 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още