Цената на българското розово масло през настоящата година е достигнала рекордните 6 хил. евро за килограм, съобщи Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация “Етерични масла, парфюми и козметика”.
Поскъпването в рамките на последните три години е от порядъка на близо 50%, посочи Узунова.
Тя обясни повишението на цената с увеличените разходи на компаниите при производството, както и с ръста на изкупната цена на розовия цвят.
Донякъде на цените влияе и оскъпяването на кредитния ресурс, каза още Узунова.
Негативно влияние са оказали също така климатичните промени, които са довели до по-лоши реколти на розов цвят, а оттам и до по-малки количества на произведеното розово масло.
Франция, САЩ и Япония остават основните пазари за производителите на розово масло.
Наблюдава се обаче интерес към българското розово масло от държавите в арабския регион. „Ако можем да говорим за разширяване на някакви пазарни позиции на България, те са в тази посока“, коментира Узунова.
През последните години се засилват тенденциите за прилагането на розовото масло във фармацевтичната и хранителната промишленост, както и използването му като суровина за производство на хранителни добавки. Тази тенденция е най-ясно изразена в Япония и в страните от арабския свят.
Узунова каза още, че се очаква скоро Брюксел да се произнесе по искането за регистрация на българското розово масло в Европейския регистър на географските означения, с което то ще бъде защитено като традиционен за България продукт.
Ако процедурата по регистрация приключи успешно, контролен орган към асоциацията ще издава емблема „Българско розово масло“. С нея ще се обозначават само продуктите на производителите, които отговарят на определен набор от качествени характеристики.