IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарите за завода за боклука край София още се бавят

ЕК е поискала допълнителни обяснения от Столичната община за общинското дружество, което ще стопанисва съоръжението

16:00 | 13.11.12 г.
<p>
	Строителството на депото за неопасни отпадъци край Яна е приключило в края на октомври. <em>Снимка: БТА</em></p>

Строителството на депото за неопасни отпадъци край Яна е приключило в края на октомври. Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) все още не е одобрила финансирането за втория етап от проекта за интегрираната система за третиране на отпадъците в София.

Това стана ясно по време на посещението на генералния директор на дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия Валтер Дефа, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и екоминистъра Нона Караджова инспектира изграждането на депото за неопасни отпадъци край с. Яна, предаде БТА.

Дефа посочи, че заводът за боклука, чието изграждане се бави вече вече над 10 години, е „стъпка в правилната посока и отговаря на европейските изисквания за обработване на отпадъците с грижа към околната среда и гражданите“.

„Ще вземем крайното решение за финансирането на втория етап от изграждането на депото, след като получим информация дали необходимите условия са изпълнени“, посочи Дефа.

Той обясни, че Еврокомисията е поискала обяснения от Столичната община за новото общинско дружество, което трябва да стопанисва съоръжението. Общината ще изпрати исканите разяснения до края на тази седмица.

Отделно Брюксел бави становището по искането на България ДДС да се признае като допустим разход за строителството на завода.

Строителството на депото за неопасни отпадъци край Яна е приключило в края на октомври. В момента съоръжението е в период на изпитване и отстраняване на дефекти, ако такива бъдат открити.

Зам.-кметът на София Мария Бояджийска обясни, че част от съоръжението е депото с 4 клетки, където може да се складират три милиона кубически метра боклук.

Изградена е и вече функционира и пречиствателната станция. Водите ще са годни за напояване, след като бъдат пречистени, коментира столичният зам.-кмет.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че работят и три сепариращи инсталации за отпадъци. Благодарение на разделянето на боклука част от него се изгаря в циментовите заводи, допълни тя.

Мария Бояджийска допълни, че през юни е започнало проектирането на инсталацията за биологично третиране на боклука, която включва инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още