IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 ноември

07:51 | 13.11.12 г.
Преглед на печата за 13 ноември

"Булгартабак" е на път да спечели павилионите в Кюстендил

в. Капитал Daily

Пазарната логика сочи, че когато плащаш наем само на един обект, ще платиш много повече, отколкото ако плащаш наем на няколко обекта с един собственик и освен това предплатиш вноските за години напред. Подобна беше логиката и на общинарите в Кюстендил, когато преди по-малко от месец отхвърлиха инвестиционно предложение на "Булгартабак трейдинг".

Идеята на търговската фирма на цигарения холдинг беше да се организира търг за 22 павилиона за цигари, вестници и захарни изделия, като победителят предплати наема за 10 години напред. Началната цена по думите на кмета Петър Паунов е 200 хил. лв., което на практика означава, че всеки павилион ще плаща 75 лв. месечен наем.

Катар дава рамо на родни фирми

в. Стандарт

Катар ще предостави най-благоприятни условия за установяване на контакти между български фирми и местни партньори. Това стана ясно след срещата на регионалния министър Лиляна Павлова с престолонаследника на емирството шейх Тамим бин Хамад ал-Тани.

При посещението си в Катар министър Павлова договори българските компании да получат пълен достъп до информацията за обектите, които предстои да се строят там. Най-голям интерес към участие на родните компании имало при изграждането на спортни съоръжения за Световното по футбол през 2022 г.

Произвеждаме коли със Словакия

в. Новинар

България и Словакия ще произвеждат заедно коли и ще си помагат в хотелиерството. Сътрудничество в областта на автомобилостроенето и туризма бяха основните акценти в разговора на премиера Бойко Борисов и словашкия му колега Роберт Фицо в чуждата страна в понеделник.

Предвижда се Словакия да разшири позициите си у нас като инвестиционен и търговско-икономически партньор. Очаква се двете страни да си сътрудничат още в областта на енергетиката. Ще се работи и за двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.

Купуваме си къща от супермаркета

в. Новинар

Купуването на къща вече е възможно и в супермаркета. Някои столични хранителни вериги са пуснали специални стени за обяви, където за продажба се предлагат от стари телефони до апартаменти и къщи, показа проверка на „Новинар”.
Таблото в магазините има два раздела – „търся” и „предлагам”.

То успешно играе ролята и на миниборса на труда, тъй като през него може да се намери и работа. Сред апетитните съобщения е 4-етажна къща в Иваняне до София с двор и гараж. Таблото със съобщения в магазина може да ви насочи и към двустаен апартамент в центъра на София или парцел от 600 кв. м на бул. „Борис III”. Продава се и сноуборд за 130 лв.

Ударни проверки на торбичките в магазините

в. Новинар

Ударни проверки на полимерните торбички за пазаруване в магазините започват екоинспекциите в цялата страна.
Ще се следи дали търговците са платили продуктови такси от 35 стотинки за пликовете и дали имат необходимите документи, за да ги продават.

Глобите тръгват от 3000 лв. и стигат до 10 000 лв. За пазарските чанти, дебели поне 25 микрона и с размери 390/490 мм в разгънат вид, такса не се дължи.

Данъкът върху лихвите остава само за срочните влогове и депозити

в. Сега

Новият данък върху доходите от лихви остава само за срочните депозити и влогове. Начислените по тях лихви след 1 януари 2013 г. ще се облагат с 10%. Разплащателните сметки и безсрочните спестовни сметки, включително детските влогове, ще бъдат изключени от прилагането на налога.

Това предвиждат окончателните редакции на работната група в парламента по промените в данъчните закони, които ще бъдат внесени днес за второ четене в ресорната бюджетна комисия.

И властта призна - ръстът на пенсиите ще е двойно по-нисък от обещания

в. Сега

След множеството експертни критики и управляващите все пак признаха, че реалното увеличение на пенсиите догодина ще е далеч от обещаните 9.3%. Като се отчете инфлацията, ръстът ще е едва 5.9%, пише в проектобюджета на НОИ за догодина. Освен това за втора поредна година през 2012 г. пенсиите губят от реалната си стойност - макар и само 0.2%, сочат още изчисленията на осигурителния институт.

През 2011 г. за първи път беше отчетено обезценяване на парите за старост с 2.1% заради рестриктивната политика на ГЕРБ и липсата на индексиране за всички пенсии от 2010 г. досега. Последното индексиране беше през 2009 г. и бе гласувано от тройната коалиция. Тогава реалното изменение на пенсията на един пенсионер отчете ръст с 21.3%. Още през 2010 г. обаче ръстът се стопи до едва 4%.

Банкови анализатори прогнозират 4.4% инфлация за 2012 г.

в. Сега

Инфлация от 4.4% очакват в края на годината анализаторите на Райфайзенбанк. Според тях дори е възможно тази стойност да бъде надхвърлена, ако неблагоприятната тенденция при храните продължи.

Силното поскъпване на храните за момента надхвърля всички очаквания. Една част от него се дължи на сезонността, а друга може да се обясни със слабите резултати на селското стопанство. Сравнението с 2010 г. обаче, когато реколтата също беше доста слаба, показва, че част от поскъпването не може да бъде рационално обяснена. ЕК пък очаква далеч по-умерена инфлация за 2012г. от 2.5%, а правителството е най-оптимистично с прогноза за 2.1% инфлация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още