IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК може да провери за картел в таксиметровия бизнес

Наскоро големите компании в столицата обявиха, че ще повишат цените на услугите си от този месец

13:17 | 12.11.12 г. 2
<p>
	КЗК може да проверява за картел при такситата. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

КЗК може да проверява за картел при такситата. Снимка: Investor.bg

Таксиметровите компании в София може да бъдат проверени за наличие на картел, съобщи председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, предаде БТА. Причината е, че големите компании, които са и водещи в бранша в София, обявиха, че ще повишат цените на услугата този месец. 

Николов откри официалната церемония на учредителна конференция на Софийския форум по конкуренция, която е регионална инициатива за сътрудничество между страните от Балканския регион. Форумът се организира от Комисията за защита на конкуренцията на България и Конференцията на ООН за търговия и развитие.

"Ако има достатъчно доказателства за някаква съгласувателна политика относно цените, която обаче, разбира се, трябва да е скрита или насочена към подобно нещо, то тогава би могло да се говори за евентуално картелно споразумение", каза Николов и коментира, че ситуацията е условна и подлежи на щателна проверка от ведомството.

Той припомни, че една от компаниите вече вдигна цените с 0,20 лв., а останалите две големи планират да ги повишат тази седмица.

Според председателя на КЗК най-логичното обяснение за промяната в цените е поскъпването на горивата, на частите, както и на ремонтите по колите, които се извършват регулярно.

Същевременно той заяви, че почти няма сектор от икономиката на страната, в който КЗК да не извършва проверки. В тази връзка Николов добави, че към момента има над 1000 висящите производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Оохх много се смях! Добро утро на комисията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
То направо трябва да ги признаят за виновни. Те си го казаха в прав текст по централните новини как формират цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още