IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 ноември

07:49 | 12.11.12 г.
Преглед на печата за 12 ноември

Зимата на тяхното спокойствие

в. Капитал Daily

"Плащаш четири нощувки, получаваш пет", "Безплатно настаняване на дете до 12 години", "Ранни записвания до средата на декември", "Осигурен превоз до пистите и намаления за ски гардероба". Битката на промоциите, бонусите и специалните оферти за предстоящия ски сезон вече "заваля" сред офертите на туроператори и хотелиери. И макар в сравнение с преди кризата предварителните резервации през последните години да имат несравнимо по-малък дял от всички зимни ваканции, те дават първите сигнали за предстоящия сезон.

Добрата новина през тази година е, че ранните записвания вървят с темпа от 2011 г., като за някои пазари има и лек ръст. Пазарът ще се движи нагоре основно от туристи от съседни държави и Русия, а изборът на ски дестинация пак ще зависи от ниската цена, което увеличава шанса на България.

Допитване до хотелиери и туроператори в ски курорти показва и че на този етап няма фактори, които да ги тревожат сериозно. Въпреки това обаче никой не е "абсолютен оптимист", че може да се постигнат много по-различни от миналогодишните резултати.

Турска фабрика за 100 млн. евро

в. Капитал Daily

Турският холдинг Kastamonu Entegre планира да изгради нови производствени мощности на територията на българското предприятие на групата – "Кастамону – България" (което доскоро се казваше "Габровица"). Размерът на инвестицията е внушителен - 100 млн. евро. Но пък секторът е свръхчувствителен и въпросът е дали има достатъчно дървесен материал за толкова голямо производство и екологично ли ще е то.

Бизнес планът вече е представен в Българската агенция за инвестиции, с което предприятието кандидатства за сертификат (даващ право на няколко вида инвестиционни стимули).

Първата копка на новата мощност в България ще бъде направена до средата на 2013 г., казват от дружеството. Плановете са фабриката да заработи през 2015 г., съобщи Чаатай Пийадеджи, изпълнителен директор на "Кастамону – България".

Наддаваме за стадиони в Катар

в. Стандарт

Българските строители ще могат да участват в търговете за издигане на стадиони, спортни зали и други съоръжения в Катар. За това са се договорили регионалният министър Лиляна Павлова и шейх Абдул Рахман ал-Тани на среща в източната държава.

Българският бизнес ще получи пълен достъп до информация за всички проекти, които ще се изграждат в Катар, условията и изискванията за правене на бизнес в страната, уверил Ал-Тани. Най-много помощ ще е нужна за изграждането на спортни съоръжения във връзка с домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г. Очаква се Павлова да уточни подробности и по изграждането у нас на скоростния път Русе - Свиленград.

Путин кани Бойко за "Южен поток"

в. Стандарт

Покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток" е получил Бойко Борисов, научи "Стандарт". Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море. Оттам ще тръгва тръбата, която, след като мине по дъното, ще излезе край Варна.

Официалната покана от руснаците е и до енергийния министър Делян Добрев, както и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. Очаква се Владимир Путин да събере на копката държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта. Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия, заявиха правителствени източници. 

Бързи пари с 408% лихва

в. Стандарт

Бързи пари срещу годишна лихва от 408%. Това е едно от новите предложения на пазара на бързи кредити, които стават все по-популярни. Заради кризата и забавянето на заплатите все по-често хората се нуждаят от неколкостотин лева, за да закърпят бюджета за месеца и да си платят сметките за ток, вода и парно.

Най-голям ръст в банковите кредити има именно при тези до 1000 лв., сочат данните на БНБ. Затова именно към този сегмент на пазара се насочват фирмите за бързи заеми, но лихвите са доста по-високи от тези на банките. Даването на парите става все по-лесно, но лихвите са все по-високи. Например за заема може да се кандидатства чрез интернет, а получаването на сумата става по посочена от клиента банкова сметка. Отпусканите на заем суми в конкретния случай започват от 50 лв. и спират до вълшебните 399 лв.

Топли оферти заляха магазините

в. Новинар

Не се мина и ден след като завиха големите студове на територията на страната и търговските вериги веднага се насочиха към примамливите промоции и стоки на „хит цени”, за да привлекат клиенти, както и клиентите да се спасят от измръзване. От своя страна пък потребителите се разпръснаха като мравки из магазините с едничката надежда да намерят точната стока, на точното място и на точната цена.

Заваляха всякакви „топли” оферти на примамливо ниски цени. Появиха се и нови затоплящи стоки, които грабнаха окото на купувачите. Безспорно един от хитовете на пазара се оказа подложка за крака с инфрачервено отопление. Идеята на поставката е да спомага за правилното ергономично положение на тялото, като затопля, както краката, така и цялото тяло.

Банката на еврозоната критикува Дянков за бюджетния закон

в. Сега

Европейската централна банка разкритикува българския министър на финансите за лошата му комуникация с БНБ и за недостатъчната прозрачност на бюджетните приходи и разходи. Забележките се съдържат в становището на ЕЦБ по проектозакона за публичните финанси, подготвен от екипа на Симеон Дянков. Банкерите от Франкфурт се произнасят, след като през август нашето Министерство на финансите е поискало мнението им.

Според ЕЦБ проектът за нов закон, който трябва да замени остарелия Закон за устройство на бюджета, не отговаря напълно на евродиректива 2011/85, която изисква редовно публикуване на данни за изпълнението на бюджета с цел прозрачност.

Автогумите вече са с екоетикети като битовите уреди

в. Сега

Произведените след 1 ноември гуми за леки коли и камиони вече трябва да носят задължителни етикети за клас ефективност, каквито в момента имат домакинските електроуреди. С новите обозначения клиентите могат да се информират за нивото на разход на гориво от гумите, шума им при контакт с пътя и дори сцеплението при мокра настилка. Зелени етикети се лепят на автомобилните гуми в целия ЕС.

Екоетикетите отбелязват икономията на гориво с цвят от зелено до алармиращо червено и букви от А до G в зависимост от влиянието им върху околната среда. Нивото на шума пък се изписва с числа, а освен това е обяснено и с картинка на високоговорител с три звукови вълнички.

Нямало тайни преговори по проекта "Южен поток"

в. Сега

Никой не е водил тайни преговори по проекта "Южен поток" и всичко по него е прозрачно. Това стана ясно от думите на Михаил Андонов, шеф на холдинга. "Информацията за газопровода "Южен поток", която беше изнесена пред пресата и българското общество, е достатъчна. Нищо не е скрито. Всичко, което можеше да бъде казано преди подписването на договора на 15 ноември, е казано", заяви той пред БНР.

Ден по-рано президентът Росен Плевнелиев обяви, че в момента той не разполага с достатъчно информация за ангажиментите, които правителството ще поеме с договора по проекта. "Лично на мен към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това какво ще се подписва следващата седмица. Очаквам от правителството абсолютно всички параметри - включително за цената на газа, включително за цената на изграждането на "Южен поток" и всички останали цифри и данни - на масата", заяви държавният глава.

"Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София

в. Сега

Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности на бул. "Драган Цанков".

Рейтингът е повишен от "BBB-" на "ВВВ със стабилна перспектива". Това е рейтингът, който има и държавата, така че на този етап сме достигнали максимума, тъй като градът не може да има по-висок рейтинг от държавата, коментира столичният кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още