IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 ноември

07:55 | 09.11.12 г.
Преглед на печата за 9 ноември

"Газпром": Отстъпките в цената на газа вече са договорени

в. Капитал Daily

"За отстъпките се договорихме отдавна, условията по договорите са съгласувани". Така отговори говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов на въпрос за цената на доставките на газ, които България ще получава от началото на 2013 г. от Русия. "Сега се договарят само процедурни въпроси", допълни той.

Тази седмица стана ясно, че българското правителство отлага подписването на окончателно инвестиционно споразумение за участието на България в газопровода "Южен поток" между "Български енергиен холдинг" и "Газпром".

Официалната причина е обявеният траур заради погребението на патриарх Максим, но от кабинета намекнаха, че се опитват да договорят допълнително намаление в цената на газа. Ден по-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев потвърди, че се надява тя да е по-голяма от 11-те процента, които бяха договорени тази пролет. Те обаче се отнасят само за количествата газ, които България ще получи до края на тази година.

Теглим заеми до 1000 лева

в. Стандарт

Заемите на суми до 1000 лв. са най-предпочитани от българите, сочат данните на БНБ към края на септември. Това са заемите, които бележат най-голям ръст. Явно хората теглят възможно най-малките кредити, за да запълнят някоя дупка в семейния бюджет, да си платят сметките или да си купят най-необходимото за дома.

За последните 12 месеца отпуснатите заеми до 1000 лв. нарастват с 88 хил. (ръст от 7,9%) до общ брой от 1,2 млн. кредита. Така общата стойност на тези най-малки заеми нараства с 31,4 млн. лв. за година (ръст от 6,6%) до 509 млн. лв. За сравнение броят на отпуснатите кредити за суми от 1000 лв. до 2,5 хил. лв. намалява с 4,1%, заемите до 5 хил. падат с 4,7%, до 10 хил. - с 6,6%, а до 25 хил. лв. намаляват с 5,2% за година.

ГЕРБ вади досиетата на участниците в приватизацията

в. Сега

След като подкрепиха инициативата на "Синята коалиция" за разкриване на агентите на бившата Държавна сигурност сред кредитните милионери, управляващите от ГЕРБ се готвят да извадят на показ и участниците в приватизацията през 1990-те години. Това ще стане с нова поправка в Закона за досиетата, която депутати от мнозинството са внесли в парламента.

Промените предвиждат на проверка за агентурно минало да подлежат членовете на управителните, контролните и надзорните органи на държавните и общинските предприятия, които са били раздържавени по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, действал до 2002 г.

2 млн. лева ще струва електронната трудова борса за чиновници

в. Сега

Властта отново ще похарчи куп пари за спорни начинания. Тя ще плати малко над 2 млн. лв. за система за мобилност на служителите в държавната администрация. В сумата се включва цялостното изработване на проекта, като създаване на информационен портал, извършване на анализи, оповестяване чрез конференции, семинари и публикации в медиите. Парите за това са осигурени от оперативна програма "Административен капацитет".

През февруари 2013 г. чиновниците вече ще разполагат с въпросния портал. Интернет платформата ще се ползва както за подбор на кадри, така и за съобщаване на длъжностите, които са свободни и могат да бъдат обменяни между отделните администрации. Това обаче и сега е възможно, тъй като често различните институции качват на своите сайтове вакантните места.

Бум на сервитьори без договори

в. Новинар

Бум на сервитьори без трудови договори има у нас. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в областта на хотелиерството и ресторантьорството, съобщиха от националната статистика. Служителите, постъпили на нова работа у нас към края на септември, са с 1% по-малко спрямо края на юни.

Най-много новоназначени пък има в сферите на администрацията и образованието. Средната месечна работна заплата за юли 2012 г. е 750 лв., за август - 744 лв., а за септември - 768 лева, съобщиха още от статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още