IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8-и ноември 2012 г.

07:30 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 8-и ноември 2012 г.

БДЖ продава акции от застрахователя "Алианц"

В-к Капитал Daily

Опитите на БДЖ да получи допълнителни приходи от продажби на активи продължават - дружеството търси купувач за 5.6% от капитала на застрахователна компания "Алианц България". Това стана ясно от обявление на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която организира продажбата. Акциите на застрахователя ще се продават чрез конкурс, а минимална цена за тях няма обявена. "Холдинг БДЖ" смята да се раздели с 202 500 книжа на "Алианц България", с което ще излезе изцяло от застрахователя. Същият брой акции има и "Национална компания Железопътна инфраструктура", но засега те не се обявени за приватизация. Двете държавни дружества са най-големите акционери в застрахователя след мажоритарния "Алианц България холдинг", който държи 78% от капитала.

София ще има фермерски пазар

В-к Капитал Daily

В София ще има фермерски пазар, на който малките производители ще могат да предлагат храни и напитки, съобщиха участници в изложението "Интерфуд & дринк", което се провежда в София. Идеята е подкрепена от главния архитект на София Петър Диков и най-вероятно мястото ще е до министерството на земеделието, засега веднъж в седмицата, обясни Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ). Тепърва ще се обсъжда финансирането на проекта.

Появата на фермерски пазар е свързана и с подготвяната промяна в Наредбата за директните продажби, която в момента силно ограничава дребните производители. Те имат право да продават само част от цялата си продукция, и то в областта, в която са регистрирани. Това на практика затваря възможността за по-сериозно развитие на всички, които не се намират около икономически по-богати центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас.

Агенцията по храните се чуди как да повиши интереса към БДС

В-к Сега

Агенцията по храните е поканила браншовите асоциации от млечния сектор на среща, за да се обсъдят как да се намали бюрокрацията и да се повиши интересът към производството на продукти по Българския държавен стандарт. "Има продукти, които покриват всички изисквания, но не кандидатстват за стандарта заради тромавите процедури", обясниха пред "Сега" от Агенцията по храните. Според фирмите процедурата отнема над 6 месеца. Това е една от причините за слабия интерес - държавния стандарт за млечните продукти покриват само 26 компании. Най-много от тях имат право да произвеждат кисело мляко, а само 5 компании - кашкавал. 

Правителственият авиоотряд ще извършва и спасителни полети

В-к Сега

Авиоотряд 28, който наскоро нашумя с превоза си на "Бистришките тигри" за футболен мач с отбора "Чавдар-Етрополе" на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, вече ще изпълнява и спасителни полети при авиационни катастрофи. Това ново задължение е описано като допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване. Аргументът е, че в случай на тежко произшествие, с голям брой жертви и пострадали, ще трябва в изключително кратки срокове държавата да мобилизира целия наличен авиопарк, който е в доста ограничен размер.

Брюксел благослови луканката и филето

В-к Стандарт

Брюксел даде благословията си за българските традиционни мезета. До края на годината се очаква шест вида луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер. Това съобщиха от Сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти". След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и луканка "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционни за България обикновената и кайсерована пастърма, както и филето "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Ако има други компании, които искат да правят традиционните продукти, те ще трябва да минат през сериозна цедка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още