IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ настоява за спешни реформи в здравеопазването и сигурността

От организацията одобряват заложения в Бюджет 2013 дефицит от 1,3%

14:17 | 07.11.12 г.
АИКБ настоява за спешни реформи в здравеопазването и сигурността

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя заложения от управляващите бюджетен дефицит от 1,25% в Бюджет 2013. 

Това е записано в официалната позиция по проекта за държавния бюджет за 2013 година на работодателската организация, съобщават от там.

Индустриалците одобряват ниските равнища на данъчните ставки, заложени в проектодокумента, като отбелязват, че това е един от основните фактори за привличане на чуждестранни инвестиции и за осигуряване на условия за икономически растеж.

В същото време те настояват за спешно подновяване на реформите в здравеопазването и сигурността.

От АИКБ цитират данни, според които при значително по-малко преразпределяне на национален доход през бюджета в България (38,8 % от БВП) спрямо средното за Европа ниво (49,1 %) разходите за отбрана и сигурност у нас (3,6 % от БВП) са на средноевропейско ниво (3,5 %), докато разходите за образование (3,5 % в България) са значително под средноевропейските (5,5 %). Тази тенденция следва да бъде проследена и да бъдат предприети мерки за промяна, смятат от асоциацията.

Във връзка с това, че проектът на бюджет на Националния план за действие по заетостта за 2013 г. не е индексиран с темпа на инфлацията, от асоциацията предлагат той да бъде увеличен с поне 10%.

Позицията е изпратена до вицепремиера Симеон Дянков, председателите на комисията по бюджет и финанси и комисията по икономическа политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още