IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 ноември

07:30 | 07.11.12 г.
Преглед на печата за 7 ноември

Експерти поискаха облекчен ДДС режим за малките фирми

в. Капитал Daily

Специален режим за деклариране и плащане на ДДС от малките и средни предприятия поискаха Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и финансовият портал "Моитe пари".

Моделът предвижда фирмите с годишен оборот до половин милион евро да внасят ДДС в бюджета, едва когато си получат парите от клиента. В момента данъкът става дължим на 15-о число на месеца, следващ, този, в който е издадена всяка данъчна фактура.

Аргументът на "Моите пари" и асоциацията е, че компаниите доставчици често договарят отсрочено плащане със своите клиенти, но внасяйки ДДС в месеца след издаване на фактурата, се налага да извадят оборотни средства. Това по тяхно мнение е несправедливо, защото данъкът се плаща от крайния потребител, а търговците по веригата го събират. Докато средствата по самия данък не постъпят в продавача от неговия клиент, превеждането на данъка към бюджета е форма на кредитиране от бизнеса към държавата, твърдят инициаторите.

Двубой за 120 млн. лева

в. Капитал Daily

Две компании се борят за една от най-големите поръчки както в държавата, така и в газовия сектор през последните години. Става въпрос за около 120 млн. лева, с които "Булгартрансгаз" ще модернизира шест компресорни станции – четири от транзитната и две от националната система. Поръчката е интересна не само с огромния си размер - тя може да е трамплин при предстоящото строителство на "Южен поток" - спечелилата компания лесно ще докаже опит в изпълнение на сходни големи проекти.

Има и още една ключова черта - процедурата е обвита в пълно мълчание. За разлика от големите магистрални поръчки и други проекти, финансирани по европрограми, за тази на "Булгартрансгаз" информацията е оскъдна. Журналисти бяха допуснати единствено на първоначалното подаване на оферти. Оттам насетне публично не е огласявано нито че пет от седем кандидата са отстранени, нито кои продължават, нито кога се подават оферти, макар и това да не са изисквания по закон. Избран е и начин на пряко договаряне, а не състезание с прозрачни цени и методика, което внася допълнителен привкус на подозрение.

Държат €450 млн. в банки в чужбина

в. Стандарт

450 млн. евро е общата сума, която държат българи на депозити в банките в Европа, научи "Стандарт". Голяма част от тази сума е в швейцарски банки. По различни данни поне 150 българи имат спестявания в Швейцария на обща сума 250-300 млн. евро. България получава тази информация, тъй като по силата на европейска директива се обменя информация за размера на лихвите по депозитите между страните членки на ЕС. През септември тази година беше подписано и споразумение с Швейцария. Така при съмнения за укриване на налози родните данъчни могат да изискват информация от швейцарските банки за наличност по сметки и т.н. Това означава, че след въвеждане на предложения от Министерството на финансите данък от 10% върху лихвите от банкови депозити нашенците с пари в чужбина няма да могат да заобиколят налога.

Стартираме бизнес с 30 хиляди лева

в. Стандарт

Между 15 хил. и 30 хил. лева са готови да инвестират родните предприемачи при старта на нов бизнес у нас. Обикновено те очакват да възвърнат инвестицията си в рамките на 2-3 години, като посочват желана месечна печалба в размер на 2-3 хил. лева, или средно около 3 пъти повече от моментното им възнаграждение. Това твърди проучване на Югоизточноевропейския център по семиотични изследвания към Нов български университет.

Най-привлекателните сектори за стартиране на нов бизнес са IT и търговията с храни, смятат новоизлюпените предприемачи. IT секторът е доста привлекателен поради ниския праг на първоначална инвестиция, което може да се тълкува като генериране на бърза печалба. Особено популярни се оказват бизнес моделите с платформа в интернет като онлайн магазините например. Бизнесът със заведения за хранене, бързи закуски и др. традиционно привлича начинаещите предприемачи.

Работят за по-евтин ток от 1 юли 2013 г.

в. Стандарт

От 1 юли 2013 г. цените на тока за крайните потребители може леко да паднат. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Това ще стане по-скоро заради намаляване размера на добавките, които плащаме, а не толкова заради сваляне на цената на самия ток от електроцентралите. Очакваното поевтиняване на газа от 1 януари ще даде право на регулатора да намали цените на тока от когенерациите на топлофикациите. Водят се и преговори с американските тецове "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово", като целта е предоговаряне на условията по дългосрочните им договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Бум на български гастарбайтери в Латвия

в. Новинар

Бум на български гастарбайтери има в Латвия, съобщи местното информационно издание „Микснюз”. Компаниите, които разширяват дейността си, не крият, че привличат работници от други страни от Европейския съюз, обясни министърът на икономиката Илона Платонова.

Французи искат летище Горна Оряховица

в. Новинар

Френски строителен гигант иска летището в Горна Оряховица. От чуждата компания са съобщили, че са готови да инвестират в аерогарата. Дружеството възнамерява да направи ремонт на пистата, да внедри ново оборудване и да построи VIP терминал.

Предвижда се още да се направи частно училище за пилоти и подготовка на парашутисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още