IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 ноември

07:59 | 05.11.12 г.
Преглед на печата за 5 ноември

Балканският път

в. Капитал Daily

За 6.7 км магистрала дванадесет предложения от девет страни. Това е равносметката, която публикува на сайта си сръбското министерство на транспорта след отварянето на техническите оферти за строителство на отсечката от път Е-75 между Царичина долина и тунела "Манайле". Трасето е част от един от най-важните инфраструктурни проекти за Сърбия – Коридор №10, който свързва Централна и Западна Европа с гръцките пристанища на Бяло море.

Интересното е, че сред имената на кандидатите в тази и други тръжни процедури в Сърбия все по-често се появяват и български компании. В случая с пътя между Царичина долина и "Манайле" това е "Главболгарстрой". На сръбския пазар от две години обаче играе и друга голяма пътностроителна компания - "Трейс груп холд", а специализираната в тунелното строителство "Евроалианс инженеринг" вече има и приключени проекти.

"Пловдивският панаир" ще поддържа борсовия пулс

в. Капитал Daily

Силният резултат от борсовата приватизация на държавното участие в електроразпределителните дружества, особено на дяловете в дружествата на CEZ и Energo Pro, оживи апетита на инвестиционната общност към още сделки.

Държавата пък показа, че може да организира прозрачна продажба и да получи добър приход. Приятното продължение на "съживяването" на капиталовия пазар вече е решено: два независими източника от изпълнителната власт съобщиха, че държавата подготвя следваща борсова порция - миноритарното си участие в "Международен панаир Пловдив".

Coca-Cola Enterprises мести част от бизнеса си в България

в. Капитал Daily

Базираната в САЩ Coca-Cola Enterprises ще отвори финансов център за услуги, който ще обслужва дейността й на пазарите в Западна Европа. Информацията, която се появи неофициално преди около месец, вече беше потвърдена за "Капитал Daily" от говорител на компанията.

Американското бутилиращо дружество, което е едно от най-големите в света, притежава и правата на напитката за Западна Европа и работи в седем страни от региона – Белгия, Великобритания, Люксембург, Норвегия, Франция, Холандия и Швеция, като няма връзка с The Cocа-Cola Hellenic Bottling Company, която продава марката в България. Стъпването на българския пазар ще стане факт до лятото на 2013г.

Новият финансов център ще бъде разположен в София, но за момента от компанията не уточниха къде точно ще се намира. От Coca-Cola Enterprises посочват, че в него ще бъдат наети около 150 души. Дружеството вече е публикувало няколко обяви за набиране на персонал в страната в портала jobs.bg, както и на сайта на компанията за подбор на персонал "Адеко България".

Смешен плач за соларите

в. Стандарт

Въпреки че последните години темата с колко ще скочи цената на тока става актуална около месец февруари, този път нещата се развиха по-рано. Причина за това станаха производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, които бяха и основният виновник за близо 14-процентното поскъпване от 1 юли т. г.

Само 3 месеца по-късно ВЕИ-тата отново успяха да създадат проблеми, но този път не само на крайния клиент, който трябва да плаща скъпия им ток, а и на самите енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". За да компенсира големия товар, който създава зеленият ток, в средата на септември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ въведе за тези производители допълнителна цена за достъп до мрежата. И това изкара инвеститорите на протести по улицата.

Параграф 22 за бизнес имотите

в. Стандарт

Бизнес имотите попаднаха в Параграф 22. Затънали в заеми собственици на заводи и логистични бази искат да ги продадат скъпо, за да върнат дълговете си към банките. Но високите цени отблъскват потенциалните инвеститори, разказа Орлин Владиков от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Собствениците на бизнес имотите обаче не могат да свалят цените, защото, ако го направят, няма да може да изплатят заемите си към банките. В резултат сделки с бизнес имоти се правят много рядко, макар че имаше очаквания гръцки фирми да дойдат у нас заради по-изгодната данъчна политика, обяснява той. Тази родна криза на пазара на бизнес имоти много прилича на разразилата се в САЩ преди няколко години. Въпреки предлагането на хубави заводи и парцели в България, исканите високи цени отблъскват чуждите инвеститори. В резултат пазарът е застинал в изчаквателна позиция, казва Орлин Владиков.

Глоби до 1500 лева за хотелиер в Банско

в. Новинар

Глоби от 500 до 1500 лева грозят собственика на хотела в Банско, където 36 деца пострадаха от хранително натравяне. Това коментира за "Новинар” шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Само преди ден децата и трима от техните преподаватели бяха приети в болницата в Разлог със симптоми като повръщане, разстройство и коремни болки. За целта от хлапетата и персонала на хотела за взети проби. В това число натривки, гърлени секрети и дори проби от водата, обясни Войнов.

БДЖ пази в тайна колко ще харчи за SMS билети

в. Сега

Въпреки че е затънало в дългове, БДЖ АД ще инвестира в неясни експерименти за по-модерна продажба на билети. Новата идея на предприятието е пътниците да си купуват място във влака с изпращане на SMS, за което ще се наложи въвеждането на специална система. Оказа се обаче, че в БДЖ не знаят колко точно ще струва нововъведението.

На многократните въпроси на "Сега" за размера на инвестицията от държавната фирма обясниха единствено, че не става дума за голяма сума и че още е рано да се каже, тъй като всичко било на експериментална база. Но инвестицията едва ли ще е малка, защото трябва да се купуват например специални устройства, с които кондукторите ще проверяват билета, резервиран чрез SMS и платен по електронен път. А ще се прави и разяснителна кампания, защото в заявката за място ще трябва да се вкарват специални кодове на началната и крайната гара на пътуването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още