IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прохаски: Налогът върху лихвите отваря вратата за данъчни промени

Според икономиста плоският данък работи много добре, както за фирмите, така и при подоходното облагане

09:55 | 02.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Прохаски: Налогът върху лихвите отваря вратата за данъчни промени

Облагането на лихвите по депозитите отваря вратата към промени в данъчната система, но при високото ниво на сивия сектор в страната, промяна в данъчната политика ще бъде удар върху легалния бизнес. Това коментира пред БТА директорът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Лихвите по депозитите са сравнително високи и данъкът няма да намали интереса на хората към спестяването в банки, няма да окаже и съществено значение върху икономическата активност в страната, смята икономистът.

Той смята обаче, че този налог ще доведе до промени в данъчната система и показва, че тези промени могат да се правят прибързано и без дебат в обществото. Според него тази промяна трябваше да се направи след внимателно обсъждане и подготвяне на хората и на банките.

Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има промяна в данъчната политика. По думите му плоският данък работи много добре, както за фирмите, така и при подоходното облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още