IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 ноември

07:45 | 02.11.12 г.
Преглед на печата за 2 ноември

Субсидии без край

в. Капитал Daily

През 2010 година, притиснато от стачкуващи тютюнопроизводители, правителството взе решение да бъдат отпуснати държавни субсидии за отрасъла за още две години, въпреки че тази практика според правилата на евросъюза трябваше да бъде окончателно прекратена през 2011 г. Тогава кабинетът нарече решението "абсолютния компромис" и увери, че е за последно. Обещанието обаче не бе спазено.

Преди няколко месеца стана ясно, че в бюджета за изборната 2013 г. отново е заложено подпомагане за отрасъла в размер от 73 млн. лв., а правителството вече е получило и разрешение от Брюксел за изплащането им догодина.

И интернет хазартът ще се облага с 15%

в. Капитал Daily

Онлайн залозите да се облагат с 15% данък върху оборота, а не със 7%, каквато беше първоначалната идея на правителството. Три аналогични предложения за промяна в данъчните закони в тази посока са внесли депутати от ГЕРБ, от "Синята коалиция" и независими народни представители, научи "Капитал Daily". Очакванията са измененията да се гласуват през следващата седмица от бюджетната парламентарна комисия.

С новия Закон за хазарта държавата се опита да лицензира организаторите на онлайн хазартни игри. Ако държавата ги облага с данък 15% от направените залози обаче е много вероятно чуждестранните букмейкъри да се откажат от лицензиране в България.

Миньорски бунт срещу еколозите

в. Стандарт

Близо 1500 миньори излязоха на шествие в центъра на София. Те се борят за запазване на работните места в рудодобива. Акцията им, организирана от синдикатите, бе провокирана от екоорганизации, които твърдят, че предприятията от добивната индустрия замърсяват околната среда и увреждат здравето на работниците.

Шествието тръгна от площад "Александър Невски" и завърши пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Протестиращите поискаха от икономическото ведомство да направи проверка, с която да се докаже, че условията на работа на миньорите са според европейските стандарти.

Правят хотели за женени с деца

в. Новинар

Хотелите по крайбрежието ни да се разделят според възрастта, обмислят по родното Черноморие. Някои комплекси около южните плажове дори възнамеряват да въведат това още от следващото лято. Така ще има и хотели, специално за женени двойки с деца, и такива само за екскурзианти над 18 години без малчугани.

В чужбина хотелите са разделени на този принцип, обясни за „Новинар” шефът на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов. У нас обаче хотелиерите не са наясно с този тип разделение, коментира той. Според него обаче, ако моделът се въведе, това ще е добре за бранша. Така хората ще са наясно дали избраният комплекс е най-подходящ за тях.

Сгради никнат като гъби в Бургас и Пловдив

в. Новинар

Бум на предстоящи строежи ще има в Бургас и Пловдив. В двата града са издадени най-много разрешения за строеж – съответно 198 и 125, отчетоха от националната статистика през третото тримесечие на годината. На трето място остава София със 110 разрешителни.

През третото тримесечие у нас е започнало изграждането на 660 жилищни сгради с 1378 апартамента в тях. Като цяло обаче разрешителните за строеж са намалели с малко над 13 на сто.

И вторият транш храни за бедни може да закъснее

в. Сега

Хаосът около раздаването на хранителни продукти за бедни по европрограмата "Благотворителност" продължава. "Днес не можем да кажем дали ще започнем да раздаваме продуктите в понеделник", обясниха пред "Сега" от БЧК. Причината е, че не само бобът, а и други продукти още не са пристигнали до складовете им.

В сряда и земеделският министър Мирослав Найденов, и шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов бяха категорични, че проблем няма да има. Собственикът на фирмата, доставила разваления боб, Георги Цанков пък обясни пред "Сега", че има възможност да замени всичките негодни количества, но след като получи някакъв документ, който удостоверява лабораторните проверки на агенцията по храните.

Обещаната от премиера за 2012 г. магистрала ще се строи от догодина

в. Сега

Пътят от София до Калотина ще се ремонтира в магистрала, като 31-километровата отсечка ще струва 100 млн. лв. Това стана ясно от обществената поръчка на пътната агенция. Стойността е прогнозна, а средствата се осигуряват от ОП "Транспорт". Трасето е българската част от магистралата София - Ниш, която през 2010 г. премиерът обеща да завърши през май тази година.

Държавата дълго се колеба дали трасето да е скоростен път (с по две ленти за движение в посока, но без аварийни ленти) или магистрала. Първият идеен проект бе за скоростен път с четири ленти за движение, широки по 3.50 метра. После обаче са добавени и по една лента за аварийно спиране и така от София до Калотина ще се пътува по магистрала. Фирмите могат да подават оферти до 8 януари 2013 г. Срокът за изграждането на трасето е малко над 2 години. До края на 2014 г. трябва да е готова магистралата и от сръбска страна - от Ниш до Калотина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още