IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето сдружения от туристическия бранш подкрепят въвеждането на стандарти

Като резултат от въвеждането на системите компаниите очакват увеличаване на броя туристи в България и ръст на приходите

17:15 | 29.10.12 г.
Повечето сдружения от туристическия бранш подкрепят въвеждането на стандарти

Осемдесет на сто от сдруженията на бизнеса в туристическия бранш подкрепят въвеждането на национални системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие на сектора.

Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на заключителна пресконференция за отчитане резултатите от изпълнението на проект „Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия”.

Като резултат от въвеждането на системите компаниите очакват увеличаване на броя туристи в България и ръст на приходите, посочи Маринов, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Потребителите на туристически услуги стават все по-взискателни към качеството на продукта, което означава, че печелившата бизнес стратегия вече не е да си конкурентен само на базата на цената, подчерта зам.-министърът.

Системите за сертифициране, които предлага ведомството, ще са доброволни.

При разработването на стандартите са проучени 11 системи за оценка на качеството на водещи туристически дестинации, а за сертифицирането на устойчивото развитие на туризма – 51 системи на регионално, национално и международно ниво.

Разработените национални системи за сертифициране ще бъдат внесени за обсъждане в Българския институт за стандартизация и може да бъдат въведени до 2 години. Очакванията са в краткосрочен план да се сертифицират около 1000 туристически обекта, а в дългосрочен - около 12 хил. компании, или една трета от работещите в сектора.

Ако решат да се сертифицират, кандидатите ще трябва да изберат акредитирана фирма, която да осъществи оценка на съответствие със стандарта. Ще се издават сертификати, които ще важат за 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още