IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишението на пенсиите от 2013 г. няма да увеличи дефицита на НОИ

Успешната пенсионна реформа е намалила дефицита в института до 1,9 млрд. лева, каза социалният министър Тотю Младенов

15:57 | 26.10.12 г.
Повишението на пенсиите от 2013 г. няма да увеличи дефицита на НОИ

В резултат на предприетата реформа в пенсионната система дефицитът в Националния осигурителен институт (НОИ) е намалял от 2,2 млрд. лева до 1,9 млрд. лева за последните четири години.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред депутати по време на парламентарния контрол, съобщи пресцентърът на ведомството.

Министър Младенов подчерта, че пенсиите ще се увеличат от април 2013 г. без да нарасне дефицитът на НОИ. В началото на мандата на Тройната коалиция дефицитът в общественото осигуряване е бил близо 600 милиона лева, посочи още Младенов. 

За предприетото увеличение на пенсиите от април 2013 г. са предвидени средства в размер на 586 млн. лева. В изказването си министърът подчерта, че общият коефициент на заместване на дохода през април 2013 г. ще бъде 59,1% спрямо 56,3% през 2009 г.

По време на разискванията относно пенсионната политика на правителството на парламентарния контрол днес (26 октомври) депутати от „Коалиция за България“ и ДПС предложиха от 1 януари пенсиите да бъдат индексирани с 12,6%, а от 1 юли да се приложи „швейцарското правило“ за осъвременяване на всички пенсии.

Мнозинството обаче отхвърли този вариант.

„ГЕРБ подкрепя действията на правителството за индексиране на пенсиите от април догодина и повишаването на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст“, заяви народният представител Светлана Ангелова.

Тя припомни за изпреварващото увеличение на пенсиите по време на Тройната коалиция, въпреки записаното в закона правило за осъвременяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още