IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионери настояват за ежегодно преизчисляване на парите за старост

На протест в Пловдив хора от третата възраст поискаха пенсиите да се изчисляват спрямо размера на осигурителния доход и индекса на инфлацията

13:32 | 25.10.12 г.
Пенсионери настояват за ежегодно преизчисляване на парите за старост

Искане за ежегодно преизчисляване на пенсиите спрямо размера на осигурителния доход и индекса на инфлацията лансираха над хиляда пенсионери, които излязоха на протест на централния площад в Пловдив, съобщи БТА.

Основното искане на пенсионерите е за приемане на закон за възрастните хора, който да регламентира равни пенсии при равен принос в осигурителната система. Протестиращите настояват още да се гарантира безплатен преглед при личния лекар, субсидиране на културните им прояви, безвъзмездно предоставяне на база за пенсионерските клубове и възможност за рехабилитация и възстановяване в почивните бази.

Участниците в протеста настояват преди приемането на бюджета за следващата година Министерският съвет да вземе под внимание инфлацията в страната и реално да увеличи пенсиите с 20 процента от началото на 2013 г.

Според протестиращите предвиденото увеличение на пенсиите средно с 9,3% не може да покрие само повишаването на цените на стоки и услуги в резултат на 13-процентното увеличение на тока от 1 юли тази година, отделно натрупалата се инфлация за последните  години.

Пенсионерите заплашиха, че днешният митинг е само репетиция за големите протестни акции на хората от третата възраст, които предстоят в столицата.

Преди ден финансовият министър Симеон Дянков заяви, че се обмислят коледни надбавки за най-ниските пенсии, но само ако в края на ноември се установи излишък в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още