IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създава се публичен регистър на лицата, пускащи полиетиленови торбички на пазара

Регистърът се въвежда с Наредбата за оползотворяване на отпадъците от опаковки

18:55 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Създава се публичен регистър на лицата, пускащи полиетиленови торбички на пазара

Правителството одобри Наредба за оползотворяване на отпадъците от опаковки. Изискването за изготвянето на този документ е записано в Закона за управление на отпадъците, пишат от правителствената информационна служба.

Новата наредба ще се прилага за всички видове пуснати на пазара опаковки и за всички отпадъци от опаковки, използвани или изхвърляни от домакинствата. В нея са записани изискванията към производството на опаковки – те трябва да имат минимално тегло и обем, но така че да обезпечат безопасността и хигиената на продуктите.

Опасните вещества трябва да са сведени до минимум, допълва още наредбата.

Освен насоките за производство на опаковки текстовете третират и събирането и рециклирането на отпадъците от опаковки. По отношение на повторното оползотворяване на отпадъците като цяло обаче България е доста изостанала.

Статистиката на ЕС показва, че минимални количества от отпадъците се рециклират, а огромната част от боклуците се депонират. В Германия например ситуацията е точно обратната – повечето боклуци се преработват и суровините се ползват повторно. По този начин се постигат и мерките за опазването на околната среда.

В новата наредба за отпадъците е записано още, че лицата, които пускат на пазара опаковани стоки трябва да носят отговорността за намаляването на образуването на отпадъци от опаковки, включително и оптимизирането на опаковки за многократна употреба.

Поставени са и цели за обхванато население в системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки – обхватът е не по-малък от 6 млн. жители на територията на страната и задължително се включват курортите и всички населени места с повече от 5 хил. души население.

Наредбата въвежда и публичен регистър, който регламентира реда и условията за регистриране на лицата, които пускат на пазара полимерни торбички. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още