IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизират ВМЗ-Сопот до 30 ноември

Днес икономическият министър Делян Добрев и директорът на АПСК поставиха нов краен срок за раздържавяването на завода

15:38 | 24.10.12 г.
<p>
	<em>Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов, министърът на икономиката Делян Добрев и социалният министър Тотю Младенов. </em>Снимка:<em> МИЕТ</em></p>

Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов, министърът на икономиката Делян Добрев и социалният министър Тотю Младенов. Снимка: МИЕТ

До 30 ноември агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) трябва да е приключила напълно с процедурата за раздържавяване на ВМЗ-Сопот. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в присъствието на социалния министър Тотю Младенов и изпълнителния директор на агенцията Емил Караниколов.

В тази връзка Караниколов припомни, че до 29 октомври трите фирми, закупили тръжна документация за участие в процедурата - русенският завод „Дунарит“, компанията „Сейдж Кънсълтънс“ и „ЕМКО ЕООД“, трябва да внесат документи за допустимост в агенцията.

Министърът на икономиката Делян Добрев допълни, че бъдещият инвеститор трябва да покрие всички задължения, които предприятието има към държавата. Срокът за погасяването им обаче все още не е ясен.

„Към този момент НАП няма повече да притеснява ВМЗ-Сопот, тъй като дружеството се очаква да бъде приватизирано до посочения срок. Приходната агенция ще получи всичко дължимо след края на процедурата“, каза Делян Добрев.

Изпълнителният директор на агенцията за приватизация увери, че агенцията ще направи всичко възможно да раздържави дружеството в рамките на поставения срок.

Като повтори, че трайното решение със заплатите във ВМЗ-Сопот е приватизация на предприятието, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че тя е жизнено важна за работниците в предприятието, които от месеци не са получавали възнагражденията си.

Все пак работниците не се отказват от протестите си. Иванка Иванова, която е  независим синдикат към ВМЗ-Сопот съобщи, че утре ще се състои протестен митинг в обедната почивка на работниците заради неизплатените заплати.

Дружеството дължи 1,7 млн. лева за заплати на служителите.

Агенцията обяви конкурса за приватизацията на ВМЗ в началото на юли. Тогава Делян Добрев каза, че въпреки тежкото финансово състояние на компанията, дружеството е перспективно и ще има интерес от страна на потенциални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още