IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходима е държавна намеса на пазара на труда, смята Емилия Масларова

Еврофондовете няма да решат проблемите на българския трудов пазар, стана ясно от дискусия по темата

15:47 | 23.10.12 г. 4
<p>
	<em>Строителният сектор &quot;загуби&quot; най-много работни места в кризата</em>. &nbsp;Снимка:БТА</p>

Строителният сектор "загуби" най-много работни места в кризата.  Снимка:БТА

Необходима е държавна намеса на пазара на труда и прилагане на активни политики, които да дават реални резултати, а не да се разчита единствено на еврофинансирането. Това заяви Емилия Масларова, народен представител от БСП и член на парламентарната комисия по труда и социалната политика, по време на дискусия за състоянието на пазара на труда.

Според Масларова поне 150 милиона лева трябва да се насочат към Министерството на труда и социалната политика за реализиране на активни политики на пазара на труда. Необходимо е да се акцентира върху усилията за осигуряване на първа работа, да се подкрепят фирмите, които осигуряват възможност за кариерно развитие на младите хора и да се създават защитени работни места при субсидирана заетост за хора над 55-годишна възраст, посочи депутатът.

Масларова представи данни, според които през 2009 година по Националния план за действие по заетостта са били осигурени 210 милиона лева, а сега заложените средства са само 73 милиона лева. Тя определи като изключително тревожен факта, че за по-малко от три години коефициентът на заетост у нас е спаднал с 5%, а безработицата се е увеличила с над 6 на сто.

В момента безработните у нас са 640 хиляди души, като над 200 хиляди са така наречените обезкуражени, които не търсят работа от бюрата по труда, а предпочитат да напуснат страната, или пък да получават социални помощи от държавата.

„Евросредствата по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" имат за цел да надграждат това, което държавата прави за развитието на пазара на труда, а не да бъдат основен източник, който да регулира пазара“, смята Масларова.

В подкрепа на тезата си тя припомни, че общият бюджет на програмата е 2,3 милиарда лева, от които досега са усвоени 27 на сто, или 635 милиона лева. За насърчаване на заетостта на безработни са усвоени 134 милиона лева, или 27 на сто от предвидените средства, а за повишаване на производителността и адаптивността - 105 милиона лева, което е 26 на сто.

В същото време Масларова припомни, че програмата приключва в края на 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
sergo
преди 11 години
С риск и мен да ме баннат - МАМИЧКАТА И *** и НА ТАЗИ от онези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
С риск да ме баннат - МАМИЧКАТА И *** НА ТАЗИ!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Другарката Масларова е достигнала до велика идея, която не е хрумвала на никого досега. Че държавата трябва да раздава пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тая жена е живо доказателство за това, че не само съдебната ни система изобщо не работи, но и за това, че в парламента ни 90% от хората са явни престъпници. Защо ли очакваме някога да се оправим? Или вече не го очакваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още