IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВКС обяви за нищожни клаузи в общите условия на договорите на Е.ОН

Клиентите, които смятат, че са ощетени, могат да подадат искове срещу компаниите без да е необходимо да доказват отново нищожността на клаузите

14:53 | 23.10.12 г.
ВКС обяви за нищожни клаузи в общите условия на договорите на Е.ОН

Върховният касационен съд (ВКС) обяви за нищожни клаузи от общите условия на договорите на „Е.ОН България Мрежи“ и „Е.ОН България Продажби“, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Комисията също има становище, определящо, че конкретно посочените текстове дават по-големи права на търговеца за сметка на тези на потребителите.

Според записаното в общите условия дружествата имат право да отказват продажба или пренос на електрическа енергия за клиент, който не изпълнява изискванията в Общите условия на договорите, или не предостави искани документи. Тези документи обаче не са конкретно посочени в договорите. Реално по този начин дружествата могат еднолично да откажат изпълнението на договора.

Освен това в други две клаузи дружествата скъсяват срока, в който гражданите могат да предявят искове към тях за пълно или частично неизпълнение на договора. Те също са обявени за нищожни, тъй като ограничават правото на потребителите да се възползва от тригодишния срок за предявяване на претенции за неизпълнение на договорни задължения, който е определен от Закона за задълженията и договорите.

За клиентите на двете дружества срокът за подаване на искове по тези клаузи е бил ограничен на едва 90 дни.

От Комисията за защита на потребителите отбелязват, че клиентите, които смята, че са ощетени от действащите досега неравноправни клаузи на двете дружества, могат да заведат искове в съда за претърпени вреди. Не е необходимо да се доказва отново нищожността на цитираните клаузи след решението на Върховния касационен съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още