IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 октомври

07:50 | 23.10.12 г. 1
Преглед на печата за 23 октомври

Съдът е основното притеснение на британските компании в България
В-к Капитал Daily

Компаниите, които идват тук, са позитивно настроени. Тези, които са тук от по-дълго време, коментират, че ситуацията се подобрява, корупцията намалява на бизнес ниво. Най-новият доклад на Центъра за изследване на демокрацията посочва, че нивото на бизнес корупция е на едно от най-ниските си равнища, разказва в интервю за в-к Капитал Daily британският посланик у нас Джонатан Алън.

„Вие имате политическа стабилност, корупцията намалява. Но съдебната система все още не е това, което може и трябва да бъде. Британските компании се оплакват,  че решенията се взимат бавно, изискват се огромни разходи на време и усилия и е много трудно решенията да се вземат бързо. След това обжалванията допълнително бавят процесите”, смята още той.

Нов разнобой се появи в ГЕРБ за данъка върху лихвите
В-к „Сега”

И новата седмица започна със смущаващи изявления за данъчната политика на ГЕРБ. Новата разделителна линия прокара зам.-шефът на бюджетната комисия Димитър Главчев. Главчев не споделя виждането на финансовото министерство, че новият данък върху лихвите трябва да важи за всички депозити с падеж след 1 януари 2013 г., независимо дали самите договори с банките са подписани преди това.

Депутатът настоява да се мисли за разделяне на депозитите, които попадат в двете бюджетни години, и облагане с данък само на частта от лихвите, начислени за 2013 г. От думите на Главчев обаче стана ясно, че идеята още не е консултирана с банките и не е ясно дали може да се реализира.

БОРКОР заработил преждевременно по принуда от медиите
В-к „Сега”

Повече от две години след като ГЕРБ обяви създаването на Център за борба с корупцията, добил популярност като БОРКОР, стана ясно, че звеното е заработило преждевременно заради обществен натиск и спешна нужда от демонстриране на резултати.

Шефката на центъра Елеонора Николова обясни, че са имали нужда от още време, за да се оборудват, но поради "натиск от обществото и неразбиране" от страна на медиите се е наложило паралелно да се заемат с "производствени задачи". "Това доведе до забавяне в изграждането на центъра", оплака се тя.

113 млрд. долара печелят хакерите на година
В-к „Стандарт”

Близо 113 млрд. долара годишно губи световната икономика от киберпрестъпност. Това означава, че толкова пари печелят всяка година хакерите в света. В момента съществуват 75 милиона вида "зловредни кодове". Всеки ден 150 000 подобни шифъра заразяват над 1 милион потребители по света. 1/3 от мейлите, които се изпращат на ден, пък са спам.

Данните бяха представени вчера по време на втория регионален форум по киберсигурност за държавите от Югоизточна Европа. През септември са засечени китайски лаптопи, компютри, таблети и телефони, вече заразени с вируси. За това в момента от "Майкрософт" разработват криптирани машини с кодове. Основните заплахи в интернет са педофилията, източването на кредитни карти и кражбата на лични данни, посочи вицепремиерът Цветан Цветанов.

20 лева за такси от “Люлин” до “Младост”
В-к „Стандарт”

Поне 20 лв. ще струва превозът с такси от жк "Люлин 4" до жк "Младост 4" в София от началото на ноември. Причината е готвеното вдигане на тарифите на жълтите коли с 34% - от 0,59 на 0,79 лв./км. От 0,60 на 0,70 лв. пък ще скочи първоначалната такса (16%), а от 0,18 на 0,22 лв. - таксата за престой (22%).

Така 20-те километра между двата крайни столични квартала с минималните 10 минути престой по светофарите и заради трафика вече ще струват поне 20 лв. В същото време метрото вози столичани по същата дестинация за 22 минути само срещу левче.
Между 22 и 6 часа превозът ще излиза поне 2 лв. по-скъпо, тъй като нощната тарифа на такситата ще скочи от 0,69 на 0,90 лв./км

По-скъпа "Гражданска отговорност" за рискови шофьори
В-к „Новинар”

Шофьори, които нямат навършени 30 години, ще трябва да се бръкнат минимум с 300 лв. за "Гражданска отговорност". Застрахователите са вдигнали драстично цените за млади водачи, като в някои от случаите повишението е със сто процента в сравнение със стандартната тарифа.

В една от застрахователните компании 31-годишен собственик ще трябва да плати 154 лева за возилото си с двигател до 1,6 кубика, а друг на 29 години - 308 лева. При други застрахователи разликата за клиенти по възрастов критерий е още по-драстична. По-младият шофьор ще плати 342 лева за същата кола, а по-старият - 150,60 лв.

Определящ фактор за цената на полицата са първите две цифри от ЕГН-то на шофьора, тъй като според застрахователите младите шофьори нямат достатъчно опит и възможността да причинят катастрофа е по-голяма. Обичайният район, в който карат клиентите, също е фактор за увеличение на цената. Това означава, че столичани плащат най-много.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още