IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 октомври

07:54 | 22.10.12 г.
Преглед на печата за 22 октомври

Авто сделка на сезона

в. Капитал Daily

Най-голямата сделка на българския автопазар през тази година е в процес на случване, като в резултат ще се обединят два търговеца, всеки с оборот от по 50 млн. лв. Вносителят на Peugeot "София Франс ауто" има намерение да купи мажоритарния дял от най-големия дилър на BMW за България "Камор ауто", става ясно от съобщение на Комисия за защита на конкуренцията. Антимонополният орган трябва да разреши сделката, но едва ли ще има аргументи против, защото след покупката няма да се формира дружество със значително пазарно положение.

Точни детайли около сделката няма, като от съобщението на КЗК става ясно само, че "София Франс ауто" ще придобие контрол. Възможностите са две: или мажоритарен дял, т.е. да влезе в партньорство със сегашните собственици на компанията, или да я придобие изцяло. По информация на "Капитал Daily" от източници, запознати със сделката, процентът все още не е твърдо уточнен.

В бранша ставащото се коментира като търсене на полезно, стратегическо партньорство с утвърден инвеститор от страна на собствениците на "Камор ауто". Двете страни по сделката отказват коментар на този етап.

Данък "лихва" вече работи за хазната

в. Стандарт

Данък "лихва" вече работи за хазната. Всеки ден влоговете на гражданите носят доход, но 10% от него ще бъде събрана в бюджета през 2013 г. Това става ясно от проекта за промени в данъчните закони, който е внесен от Министерски съвет в парламента.

Облагането с десятък на доходите от депозити ще засегане и печалбата, генерирана преди 1 януари 2013 г., показва внимателен прочит на предложенията. Въпреки твърденията, че нов данък не важи със задна дата, той ще удари най-вече някои дългосрочни депозити. Налогът наистина няма да облага доходност, която вече е била усвоена на падеж преди 2013 г. Но за влоговете, чиито краен срок приключва след тази дата, положението съвсем не е така.

Почивките поскъпват заради нов закон

в. Стандарт

С 10-20% може да поскъпнат почивките и екскурзиите, ако влезе в сила предложението застрахователите да гарантират безоблачната ни ваканция в чужбина.

След случая с изоставените туристи в Турция от компанията "Он травел" икономическият министър Делян Добрев обяви за подготвяни законодателни промени. Според тях към всеки договор с клиент туроператорите и агентите вече ще трябва да прилагат и копие от застраховката си "професионална отговорност".

Така, ако хотелиери, които посрещат родни групи в чужбина, не са получили пари за престоя на българите от партньора си у нас, няма да искат от хората да платят ваканцията си повторно, а ще препращат исковете си към застрахователната компания.

Николай Василев: Втора АЕЦ само, ако не е държавна

в. Стандарт

Бившият икономически министър от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев обяви в предаването "Всяка неделя", че той е против осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене", ако я строи държавата, защото ще така ще бъде по-скъпо и по-бавно.

Според него „Белене" трябва да бъде частен проект - голям инвеститор да създаде работни места, да плаща данъци, но да не се плаща от бюджета ни.


Добрев: "Белене" не се строи тайно

в. Стандарт

Категорично правителството не продължава със строителството на втората АЕЦ в България, обяви пред БНР министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев. 

Той поясни, че все още не му е докладвано кой друг е замесен в продължаващото строителство на инфраструктурата за АЕЦ „Белене".



Министърът каза още, че може за около 10 – 11 години да бъде построен нов блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той добави, че централата в Белене би се построила за по-кратко време, но по думите му , че строителството на един нов блок в „Козлодуй” си заслужава. 


400 000 тона храна се изхвърлят у нас годишно

в. Новинар

400 000 тона храна се изхвърлят у нас годишно. Това прави между 120 - 150 килограма на човек на година.
Алтернатива на това е Българската хранителна банка, която обаче не може да се наложи. Причината за това е, че големите вериги отказват да даряват, коментира Мария Калчева, която ръководи хранителната банка.
По данни от агенцията на храните родните търговски вериги унищожават десетки тонове храна годишно.

Кърпят магистрала „Хемус"

в. Новинар

Започнал е ремонт на участъци по автомагистрала "Хемус”, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ).

Във връзка с ремонтните дейности беше ограничено движението между тунел "Витиня” и тунел "Топли дол”, както и виадукта " Бебреш”, където се ограничи преминаването на автомобили по аварийната лента в светлата част на денонощието.

Цените на такситата скачат с 20%

в. Сега

С около 20% ще поскъпнат таксиметровите услуги в столицата още през следващия месец. Така на километър такситата ще вземат по около 75 ст. през деня и 90 ст. - пред нощта. Таксата за престой и повикване също ще се вдигне с 20%. Вероятно поскъпването постепенно ще се пренесе и в други градове на страната.

"Идва момент, в който цените не могат да останат същите, просто таксиметровите шофьорите не могат да изкарат лизинга, не могат да изкарат за вкъщи, за поддръжка на автомобила и за данъци+, коментира Eмил Игнатов, съпредседател на СНЦ "Съюз такси" пред БНТ.

ВЕИ инвеститори масово внасят жалби до ЕК

в. Сега

Около 500 инвеститори във ВЕИ мощности ще внесат днес жалби в Представителството на ЕК в България срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с което се въвеждат такси за достъп до мрежата. Те ще се съберат и на петия си протест след решението на ДКЕВР.

ВЕИ инвеститорите обвиняват енергийния регулатор, че с решението си им отнема до 40% от приходите и ги насочва към трите електроразпределителни дружества, с което обрича на фалит над 1400 компании. Те вече внесоха жалби и във Върховния административен съд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още