IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 октомври

08:45 | 20.10.12 г.
Преглед на печата за 20 октомври

Нов обрат с данъка върху лихвите - няма да се декларира

в. Сега

ГЕРБ за пореден път изпадна в абсурдната ситуация в рамките на 24 часа важни за хората въпроси да се оказват с напълно противоположни отговори. Ден след като шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова уверяваше журналистите, че някои лица все пак ще трябва да декларират доходите от лихви, финансовият министър Симеон Дянков пък твърди как той по никакъв начин няма да се вписва в данъчните декларации. "Действително така предложеният текст би могъл да се третира двусмислено, но между първо и второ четене той ще бъде променен така, че да стане абсолютно ясно, че сумите от лихвите не трябва да се вписват в данъчната декларация", заяви Дянков от Виетнам пред агенция "Фокус".

Всъщност внесеният в парламента текст е абсолютно ясен. В него не се предвижда никаква промяна на действащия режим на деклариране с изключение на приходите от лихви в чужбина, за които изрично е предвидено, че ще се включват в данъчните декларации. Така според проекта остават да действат сегашните разпоредби, т.е. всички, които в момента са длъжни да подават декларации, от 2014 г. ще трябва да вписват в тях и дохода от лихвите. А освободените от задължение да декларират доходите си, каквито са работещите само на трудови правоотношения или получаващи необлагаеми доходи като пенсиите, и в бъдеще няма да се занимават с данъчните, дори да имат депозити

Инспектори по храните спряха тонове гранясало масло

в. Сега

Поредно огромно количество негодна стока хвана Агенцията по безопасност на храните. Този път бяха заловени над 3 тона краве масло с изтекъл срок на годност, подготвяно за препакетиране. Нарушителят е дряновската фирма "Милпак" ООД. Проверката е по сигнал, мандрата е затворена и ще бъде глобена с 10 000 лв., обясниха инспекторите.

"Милпак" се оказва рецидивист - от началото на годината фирмата е глобявана и затваряна 3 пъти - за влагане на мазнини с растителен и неясен произход в млечни продукти. Тя изкупува масло от различни мандри, преработва го и го пакетира. Вероятно е взела на безценица гранясалата суровина.

Всяка втора фирма на съд

в. Стандарт

Бизнесът у нас достигна дъното и е на прага на фалита. Най-много задължения към кредиторите имат хотелиери, строители и търговци. Това показват данните на Камарата на частните съдебни изпълнители за първото полугодие на 2012 г. Над 50% от бизнесмените не са успели да погасят задълженията си и срещу тях са заведени изпълнителни дела. Като цяло има ръст в този вид дела и от началото на годината те са 106 000. Очаква се броят им да надхвърли 200 000 през последните шест месеца. Това е с 20% повече от предходни години.

"Бизнесът буквално се влачи по-дъното", коментира пред "Стандарт" председателят на КЧСИ Георги Дичев. "Това е реалното отражение на кризата - огромна е междуфирмената задлъжнялост", допълни той. Вече самите фирми помежду си завеждат изпълнителни дела, това е и една от причините банките да не са най-големият източник на изпълнителни производства в страната. Техният дял е едва 31%.

Продадоха “Тамплиер” и имот на Божков

в. Стандарт

Най-скъпата продажба на фалирал хотел в България вече е факт. Частните съдебни изпълнители успяха да намерят купувач за  луксозния "Тамплиер" в Банско за 22 млн. лв. Собственик му е фалиралият туроператор "Алма тур", който има непогасени задължения към ЦКБ и Уникредит Булбанк. Кредиторите са и новите притежатели на хотела след процедура за публична продажба.

"Тенденция е вече при големите имоти банките кредиторки да се явяват на публичната продажба и да придобиват собствеността", обясни председателят на КЧСИ Георги Дичев.  Хотел "Тамплиер" се състои от 50 стаи и апартаменти, разположени на четири етажа, СПА център и конферентен блок.

В годините на имотния бум комплексът нашумя и покрай именитите притежатели на имоти в него, след като първият му стопанин Илко Йоцев подари мезонет на футболната звезда Христо Стоичков, припомниха съдия-изпълнителите.

Референдумът бил и за нов блок в “Козлодуй”

в. Стандарт

При формулирания от правната комисия в парламента въпрос за референдума, преобладаващ вот "Да" може да означава не само изграждане на АЕЦ "Белене", но и строителство на блок 7 в "Козлодуй". Това стана ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев пред ТВ7. Той допълни, че желанието на правителството е по-скоро за нов реактор в Първа атомна, където има вече изградена инфраструктура и инвестицията ще е по-малка. Вариантът на въпроса, поискан от БСП, можеше да предизвика сезиране на Конституционния съд и обявяването на референдума за нелегитимен.

Дубъл 3: БДЖ на тезгяха до десетина дни

в. Стандарт

Процедурата за приватизация на "БДЖ-Товарни превози" ще стартира съвсем скоро - до десетина дни, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Преди дни Надзорният съвет на АПСК прие нови критерии за кандидатите за компанията. Стратегическите инвеститори трябва да имат поне 100 млн. евро (намалено от 400 млн.) оборот за всяка от последните 3 години, докато минималният праг за финансовите кандидат-купувачи става 400 млн. евро (намален от 1 млрд.). Изискването, което гласеше, че бъдещият собственик на "БДЖ-Товарни превози" трябва да има лиценз за жп превозвач от поне 10 години, се намалява на 5 години.

20 000 лв. за първия сглобен у нас електромобил

в. Новинар

Първият електромобил, сглобен у нас, излиза на пазара през ноември. С него за най-много 4 лв. ще могат да се изминат 100 км. Возилото струва 20 000 лв. без ДДС и ще се предлага и на изплащане. Това съобщи пред „Новинар” председателят на Индустриален клъстер „Електромобили” Илия Левков.

Машината се сглобява в Бургас, където пристигат и частите от Китай. Електрическият автомобил разполага с два акумулатора с тегло 320 кг и живот от 800 цикъла. Мощта на електрическия мотор е 10 кВт. Колата е двуместна. Без батериите тежи само 435 кг. Изключително удобна е за големия град, тъй като е дълга едва 2893 мм.

Строят нов мост над Марица

в. Новинар

Нов мост над река Марица ще бъде построен в Пловдив. В момента общината подготвя обществена поръчка за проектирането на съоръжението, съобщи сайтът plovdiv24.

Бъдещият мост, който ще свързва северната със западната част на града, ще бъде изграден върху част от плувния комплекс „Балона”, обясни зам.-кметът по общинската собственост и градоустройството инж. Димитър Кацарски.

Той посочи, че дали плувното съоръжение ще бъде запазено или не, зависи от проектирането на моста. Комплексът, който е част от парк „Отдих и култура”, е занемарен от поне 10 години и в момента прилича повече на гора, отколкото на басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още