IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има опасност отоплителният сезон да започне без договор с „Газпром“

От министерството на икономиката уверяват, че договорът за доставка на руски газ между "Булгаргаз" и "Газпром"ще бъде подписан не по-късно от 15 ноември

11:10 | 18.10.12 г. 1
Има опасност отоплителният сезон да започне без договор с „Газпром“

Има опасност новият отоплителен сезон да започне без подписан договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво от 1-ви януари и без ясни цени на газа от Нова година.

Това стана ясно след като от министерството на икономиката за пореден път увериха, че договорът за доставка на руски газ между "Булгаргаз" и "Газпром"ще бъде подписан не по-късно от 15 ноември, но от левицата изразиха съмнения, съобщи bTV.

Според депутата от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров има вероятност не само да не бъде сключен договор в този срок, но няма яснота и за цената на новите доставки. Димитров предупреди, че "Булгаргаз" може да фалира, тъй като задълженията на дружеството са около 250 милиона лева. 

Припомняме, че преди седмици от държавния доставчик също изразиха опасение, че ако спрат руските доставки, ще се наложи да се използва газ от находището в Чирен, но количеството там ще е достатъчно за не повече от месец. Веднага обаче тази информация беше опровергана от изпълнителния директор на дружеството Димитър Гогов.

Междувременно топлофикациите заявиха готовност за зимния сезон. Това декларираха директорите на дружествата в страната, като посочиха, че поддържат необходимите количества запаси от гориво.

Проблем за топлофикациите обаче са новите финансови условия на „Булгаргаз”. Държавният доставчик иска от 1 януари дружествата да плащат горивото авансово. Топлофикациите на природен газ, трябва да издадат едногодишна банкова гаранция, за да гарантират плащането през месеца с най-висока консумация.

"Топлофикация-Плевен" не може да изпълни новите изисквания на "Булгаргаз". Шефът на дружеството Валентин Терзийски каза, че за януари то трябва да плати авансово до 20 декември 8 млн. лева и още 8 млн. лв. банкова гаранция, а такива финансови средства не са разчетени.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов каза, че до 74% от клиентите са със задължения. И  да съберем 100% от парите си, ние няма да можем да платим парите на "Булгаргаз", каза Цветанов. По думите му борчовете към "Булгаргаз" са с приоритет и от постъпленията на дружеството първо се заделят пари за покриването им.

Според ресорния зам.- министър Евгения Харитонова досега топлофикациите не са информирали, че имат проблем с новите финансови условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Най-после сме на една ръка растояние от сбъдването на мечтата на цяло поколение борци за енергийна независимост на България от Русия! След години плюване и репчене срещу руския природен газ, има реален шанс тази зима да се откачим от хомота на комунистите!Очаква се родният добив и други алтернативни трасета да ттръгнат до месец-два, като Борисов и Шеврон обещават, че за разлика от Газпром, ще чакат вместо по 2-3 години, по 10 години българите да си платят парното, топлофикациите да платят на Булгаргаз, а той от своя страна - на доставчиците! В следствие на това се очаква цените на суровината да паднат с 80%!Честито! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още