IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът върна проекта за бюджет на НЗОК за 2013 г. за преработка

Финансовото ведомство настоява за по-висока приходна част с над 6 млн. лв.

12:19 | 17.10.12 г.
Кабинетът върна проекта за бюджет на НЗОК за 2013 г. за преработка

По-късно днес (17 октомври) на извънредно заседание на Надзорния съвет на касата ще се обсъждат корекции в проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса, за които настоява Министерството на финансите. Това потвърдиха пред Investor.bg от пресцентъра на касата.

Основният мотив за исканата преработка е, че финансовото министерство е предложило приходната му част да се увеличи с над 6 млн. лв., става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета миналата сряда (10 октомври).

Проектобюджетът на НЗОК е бил приет от министрите, но с поправки.

„Вчера с експертите от здравната каса, от Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите преизчислявахме, защото ставките на някои от видовете служещи се увеличиха заради пенсионните промени, увеличаването на пенсиите и следователно с 6 милиона - и в приходите, и в разходите искаме да добавим, нетно е нулев резултат, така че с тази промяна да приемем тази точка”, предлага вицепремиерът Симеон Дянков на заседанието. 

Според нормативната уредба бюджетите на НОИ и на НЗОК се приемат всяка година от Народното събрание с отделни закони, а не заедно с общия държавен бюджет.

Миналата седмица от правителствената информационна служба съобщиха, че и трите законопроекта са одобрени от Министерския съвет. А днес стана ясно, че законопроектите за държавния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване вече са публикувани на сайта на Народното събрание.

Законопроектът за бюджета на здравната каса обаче не е внесен в деловодството на парламента.

Припомняме, че вчера от синдиката КТ „Подкрепа” поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Като основна причините за това е беше изтъкнато, че проектобюджетът на здравната каса не е преминал през Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) за обсъждане, преди да се дискутира от правителството.

Миналата седмица от интервю на управителя на касата д-р Пламен Цеков за националната телевизия се разбра, че бюджетът за здраве през 2013 година ще бъде 2,7 млрд. лв. Оказва се, че тези средства ще бъдат разпределени без никаква обществена дискусия и без възможност работодатели и синдикати да коментират заложените параметри.

По-късно управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков съобщи, че заложената сума в проектобюджетът е 2,71 млрд. лв., като към нея са прибавени допълнително 6 млн. лв., които ще са предназначени за болнична помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още