IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GfK отчете ръст на желанието за покупки у българите

Родните потребители са склонни да изхарчат спестените си пари, но не и да платят данък върху лихвите по тях, коментира свое проучване компанията

18:05 | 16.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
GfK отчете ръст на желанието за покупки у българите

Летните месеци донесоха нови източници на несигурност за Европейския съюз, отбелязва в своето традиционно проучване на потребителския климат в Европа и САЩ компанията за маркетингови проучвания GfK. 

Лятото започна с рязкото покачване на доходността по испанските и италианските облигации. За определен период от време пък не беше ясно дали Германия ще остане в спасителния фонд на Европейския механизъм за стабилност. Във Федералния конституционен съд беше подадена жалба за участието на страната в тази схема.

На фона на това много европейски държави продължиха да се движат в посока рецесия. Цялата тази несигурност се отрази на европейските граждани, които ограничиха намеренията си пазаруване. Очакванията на потребителите на този етап са икономиката да продължи да се забавя, допълват от GfK.

Европейската финансова криза се усети и в България, макар и страната да е в добро състояние, отбелязват анализаторите. Бюджетният дефицит е вторият най-нисък, след Германия, като очакванията са до края на годината да достигне под 1% от БВП.

Безработицата намалява и се движи около 10%. Заради кризата в ЕС обаче рязко намалява и износът на български стоки. И макар и с добри макроикономически показатели, страната ни още е непривлекателно място за инвеститорите, отбеляза GfK.

По тази причина и настроенията сред потребителите не са много положителни. Българите не очакват увеличение на доходите, но пък се наблюдава увеличение на намеренията за покупка. Коментарът на GfK по този повод е, че намерението за облагане на доходите от лихви е накарало хората да пазаруват.

„Очевидно българските потребители са по-склонни да похарчат трудно спечелените спестявания, отколкото да плащат данък върху тях“, е изводът на компанията за пазарни проучвания.

Всъщност България е една от малкото държави, където през септември намеренията за покупка на потребителите се увеличава. Причината за това е и намерението, което заяви правителството да увеличи пенсиите от 2013 година, допълват още от GfK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
GfK отчете ръст на желанието за покупки у българите................За това им се плаща на GfK - за да отчитат Желаниятапрез 2009 отчитаха , че никой Няма да купува и никой не КупувашеДойде време за обратното и Всички ще Купуват-------------а мненията са като "ханшовете" - всички ги имат - но такива като GfK ги коригират когато му дойде времето --------последният да изгаси лампата и да затвори вратата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Леле, мале, какъв *** за новина.Че кога имаха време да измерят нагласите у българите. Новият данък по депозитите ще е в сила след месеци, а българина вече бил готов да харчи. Защо се излагате, ИНВЕСТОР?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MarginCall
преди 11 години
Направо си ги представям как са направили социологическото проучване.Както си пътувал в автобуса от Дружба, представителя на GfK, Недялко Трифонов получава СМС, който гласял: проучи нагласите на обществото за новата лихвена политика. При което, гореописаният индивид се завъртял 30 градуса по часовника и застрелял от упор съседа си по седалка, бай Спиро Трезвеника, с простия въпрос: какво мислите за идеята на Джанков за облагане с д-к лихвите на физ. лица.Бай Спиро, който никога не е и подозирал за съществуването на спестовните влогове, камо ли за лихвите от тях, надига ясен взор, прокашля се гръмко и с гробовен глас важно обявява: По-скоро ще ги изпия, отколе да ги дам на тез кожодери, тяхната мама не$#%^$#....- Имаме новина - засмя се Недялко Трифонов, като един виден телевизионер с гъдулка, и побърза да изпрати СМС право в централата на GfK, че се задаваше контрола, а той разбира се, нямаше билет. Не следва продължение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още