IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 октомври

07:46 | 16.10.12 г.
Преглед на печата за 16 октомври

Сделка по вода

в. Капитал Daily

За нова готвена сделка в областта на зелената енергия у нас, разказва вестник Капитал Daily. Този път обаче става дума не за фотоволтаичен парк, а за водноелектирчески централи. Чешката "Енерго Про" се готви да сключи сделка за контролираната от Гриша Ганчев "ВЕЦ - Енергия холдинг".

След сделката Ганчев напуска енергийния бизнес, а "Енерго Про" засилва присъствието си на пазара у нас. През лятото компанията купи електроразпределителното дружество "Е.ОН България" и вече притежава 8 водни централи, обединени в три каскади.

Няма много подробности около готвената сделка. Според източници на изданието Гриша Ганчев е поискал 150 млн. евро, а чешката оферта е била на стойност 50 млн. евро. В крайна сметка двете страни са постигнали съглание "някъде по средата".

Работодатели и синдикати пращат данъка върху лихвите в съда

в. "Сега"

Данъкът върху доходите от лихви върху депозитите е на път да обедини синдикати и работодателски организации, пише в-к "Сега". Организациите обмислят да изпратят новия налог във Върховния административен съд, а мотивът е нарушения на предписанията в Кодекса на труда.

Текстовете на кодекса предвиждат, че правителството трябва да съгласува със социалните партньори всички нормативни актове, свързани с трудовите и осигурителните отношения, както и въпросите от жизненоважно равнище, какъвто се оказва и новият налог.

Ден преди заседанието на МС, след което беше съобщено за готвения налог, имаше заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а там за данък върху лихвите не е било споменато.

Строители на "Тракия" от 7 месеца са без заплати

в. "Сега"

За друг социален проблем алармират още страниците на вестник "Сега". Строителите на лот 4 на магистрала "Тракия" - отсечката между Ямбол и Карнобат, от седем месеца не са получавали никакви пари, разкри Алекси Башев от фирмата подизпълнител - "Башев Транс". Главен изпълнител на проекта е "ПСТ Холдинг".

От Агенция "Пътна инфраструктура" коментираха, че редовно изплащат дължимите суми за строителството на отделните етапи.

Данък "Джакпот"

в. "Стандарт"

Възможно е големите печалби от хазарт, надхвърлящи определени прагове, да бъдат облагани с данък, обясни председателят на Държавната комисия по хазарт Калоян Кръстев. На този етап се обмислят различните варианти за този данък. Има предложения при облагането да се приспадат разходите, които е направил играчът.
Тепърва ще се определят и праговете - 20 хил. лева, 100 хил. лева или друга сума.

В момента българите могат да залагат в хиляди сайтове в интернет, но от декември ще започне тяхното лицензиране. Всеки организатор на хазартни игри в интернет трябва да плаща данък в България в размер на 7% от събраните залози.

Работниците в ОЦК - Кърджали получават пари

в. "Стандарт"

ОЦК Кърджали е работещо предприятие и не е обявено в несъстоятелност. Депозирани са две искания на доставцичи на предприятието, но до този момент съдът още не се е произнесъл по казуса, каза в Кърджали депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя съобщи, че по заповед на премиера и социалния министър в Регионално управление на НОИ е сформирано звено, което изчислява лихвите от неполучените заплати.

Тя уточни, че от месец март до момента са подадени над 600 искови молби от работници и служители и са заведени над 400 дела в съда. Повече от 150 са издадените изпълнителни листове и над 30 души вече са си получили парите, които комбинатът им дължи. Има достатъчно имущество на ОЦК, което не е ипотекирано и работниците ще си получат дължимото, увери Караянчева.

Соларно отопление топи снега на столична естакада

в. "Новинар"

Столичната община намери иновативно решение за борба със заледяването на кръстовището на две нива при булевардите „България” и „Иван Евстатиев Гешов”. „Обсъждаме възможността да монтираме отопление със слънчево захранване в окачванията на кръстовището”, съобщи пред „Новинар” зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

Той уточни, че идеята все още е на фаза проектиране от изпълнителите и ще бъде реализирана, ако успеят да се вместят в предвидения бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още