IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 октомври

07:49 | 15.10.12 г.
Преглед на печата за 15 октомври

"Газпром" купи база за течни горива в България

в. Капитал Daily

"Газпром" навлиза все по-мащабно на пазара на бензин и дизел в България чрез покупка на база за горива. Сделката е за половината от склада на "Газтрейд" в Костинброд. Това потвърди пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Газтрейд" Милчо Василев. Той отказа да съобщи цената на сделката, която вече е финализирана. Източници от пазара обаче съобщиха, че тя е 25 млн. евро, а на въпрос дали сумата е близка до реалната Василев коментира, че е "около".  

Навлизането на руския газов гигант на пазара на бензин и дизел у нас става през "Нефтена индустрия на Сърбия" (NIS), част от "Газпром нефт".

"Никой не би се отказал да има за съдружник "Газпром нефт", коментира Василев. Той отказа да коментира откога текат преговорите около сделката, но според източници от пазара сондажите са от началото на годината и компанията е водила разговори с почти всички собственици на складове за горива в страната с изключение на другата руска компания - лидера на пазара на едро и дребно "Лукойл". 

Руснаци наливат милиарди в туризма ни

в. Стандарт

Руски милиарди ще съживяват спа туризма ни. По заръка на президента Владимир Путин богаташи оглеждат занемарени санаториуми и хотели по Черноморието. Созопол, Царево, Приморско, Лозенец, Ахтопол и Синеморец са сред най-атрактивните места за бизнесмените. Това разказа за "Стандарт" шефът на Съюза по балнеология и спа Стефан Шарлопов, който се завърна преди дни от Москва, където имаше бизнес разговори с голяма част от елита на руската столица. За първи път от 15 години насам се усеща промяна в нагласата към страната ни и българските партньорите, обясни той.

Руските инвеститори в момента имат интерес от дългосрочни проекти, в които да влагат пари, а не както бе доскоро да придобият активи и веднага след това да ги препродадат, за бърза печалба, твърди Шарлопов. Най-голям бил интересът към Черноморието. Търсят спахотели или комплекси на юг от Бургас, както готови такива, които имат финансови затруднения, така и терени за стартиране на изцяло нови проекти.

От 2014 г. - един ВиК оператор, една цена

в. Стандарт

Пет лева ще струва кубик вода в "Драгалевци", ако цената се изчислява по квартали. Това твърди зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев пред Еconomymagazine. Той категорично подкрепя принципа "една цена на територията на един ВиК оператор", въпреки че от Сдружението на общините и депутати се обявиха против него.



Проучих практиката в Европа. Няма ситуация като нашата - да има различни цени на един ВиК оператор. Тръгне ли човек по тая плоскост - да дели водоснабдителната система на помпажна, гравитачна, смесена, на такава с по-високи или с по-ниски разходи, отива до такова детайлизиране, че не знае къде да спре. В София, например, центърът финансира "Драгалевци" и "Бояна". От високите сгради в центъра има много приходи от малко мрежа и фактически той дофинансира новите райони на София, обяснява Симидчиев.

Скъпа 2013 г. заради сушата

в. Стандарт

Сухата есен обрича реколтата от жито и рапица за следващата година и вещае ново поскъпване на храните през 2013 г. Заради липсата на валежи пшеницата не може да се развие добре и вероятно няма да оцелее през зимата. Същото се отнася и до рапицата, разказа Атанас Атанасов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Заради твърдата почва и разходите на фермерите растат, защото тракторите им се чупят много по-често и се налагат скъпи ремонти. Ако не паднат дъждове, есенниците няма да могат да се развият и реколтата догодина ще е много слаба. Това от своя страна предполага покачване на цените на фуражите, а оттам и по цялата верига, като се стигне до хляба, сиренето, кашкавала и колбасите. Така ще се повтори сценарият от тази година, но може би в още по-тежък вариант, коментират земеделците.

Двойно по-ниска цена за товарните превози на БДЖ

в. Новинар

Държавата ще поиска двойно по-ниска цена при втория опит за продажба на БДЖ „Товарни превози”, съобщи "Медиапул". Консултантите са поставили 100 млн. лева начална цена плюс задължение да се платят борчовете, натрупани от дружеството.

Първата оценка при спряната приватизация беше за 200 млн. лева заедно със 104 млн. лева дългове. Дискутира се дали да се допусне участието на финансови инвеститори в приватизацията.

Продаваме риба и фураж на Япония

в. Новинар

Родни предприятия напират да излязат на хранителните пазари в Китай, Япония и САЩ. Предвижда се продажбата на мляко, месо, фураж и риба. Вече сме изпратили запитване към тези страни за интерес към продуктите ни. Идеята е страната ни да увеличи търговията зад граница. Това съобщи за „Новинар” шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

В момента у нас има руски експерти, които проверяват родните компании, които искат да търгуват в Русия, каза още Войнов. Те ще останат в България до края на тази седмица. Целта е родните предприятия да имат достъп до руския пазар и да предлагат месо, мляко, зърно и др. "Това е много важно за бизнеса", изтъкна Войнов. "Вече сме отворени за търговия и с Катар", допълни той.

Делян Добрев кани индийски инвеститори у нас

в. Новинар

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще покани у нас индийски инвеститори. Той ще участва в 17-та сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тя ще се проведе в Индия от понеделник до сряда, съобщиха от икономическото министерство.

Делян Добрев е председател на Смесената комисия от България. Той ще проведе срещи с индийски министри в областите, в които има установено добро сътрудничество между двете страни.

Правителството форсира амбициозния "София Тех"

в. Сега

Строежът на първите сгради в технологичния център "София Тех Парк" ще започне още в началото на следващата година. За тогава е планирано да стартират търговете за изпълнение на сградите в центъра, който ще изникне на площ от 270 дка на мястото на бившия военен комплекс на бул. "Цариградско шосе" срещу спортната зала "Арена Армеец", научи в. "Сега".

До дни се очаква правителството да одобри и прехвърлянето на терена от военното министерство към икономическото, както и апортирането му в "София Тех Парк" ЕАД. Теренът ще бъде предоставен на икономиката срещу 5 млн. лв., макар цената му да е по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още