IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков отказва да отпусне допълнителни пари за лечение на деца

В бюджета има малък резерв за евентуалното финансиране на референдума за „Белене“, посочва финансовият министър

13:28 | 12.10.12 г.
Дянков отказва да отпусне допълнителни пари за лечение на деца

Министърът на финансите Симеон Дянков е посъветвал здравния министър Десислава Атанасова да лобира в парламента референдумът за АЕЦ „Белене“ да се плати пропорционално с държавните субсидии на партиите, за да остане резерв, който да се използва за увеличаване на парите за Фонда за лечение на деца в чужбина.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет тази седмица.

Според здравния министър Десислава Атанасова предвидените средства за Фонда за лечение на деца в чужбина за следващата година са недостатъчни. Тя заяви, че са необходими 6 милиона лева за финансиране на дейностите му.

На запитването Дянков отговаря, че това правителство досега е дало доста пари за лечението на деца зад граница и сега няма резерв за това перо.

„За децата, съзнаваме темата, трябваше обаче да кажеш колко пари сме дали за този фонд и за други такива фондове, които въобще не ги е имало в миналото в предишни правителства, а ние ги създадохме и дадохме пари за това......Казах ви в моето изказване, че има един малък резерв, който е за евентуалното финансиране на референдума. Така че, може би като бивш депутат, ще е добре и ти от твоя гледна точка да лобираш в парламента това евентуално да стане с пропорционалната държавна субсидия, която се дава на партиите, и тогава ще имаме малко повече възможности за децата”, заявява Дянков. 

От стенограмата става ясно още, че министър Атанасова настоява за допълнителни 10 милиона лева за болниците, които не са кандидатствали за европейско финансиране. По нейни думи това са университетските болници, които не са влезли в концепцията за по-добро здравеопазване. Средствата са необходими предимно за закупуване на медицинска апаратура за реанимациите на лечебните заведения.

Финансовият министър обаче не е съгласен да отпусне допълнителни средства за тези лечебни заведения. Според него болниците, и особено общинските, са имали възможност да кандидатстват за пари по общински проекти, но общините са решили да не го правят, защото е твърде трудно. „Работата не е само на финансовото министерство да намира винаги финансиране. Особено за хора, които самите те нямат интерес да си свършат работата”, е заявил Дянков.

В същото време премиерът Борисов повдига темата за неусвоените средства по европроекти.

„300 милиона стоят за апаратура в регионалното министерство и при теб (Десислава Атанасова, бел. ред.). Преди една седмица събрах всички кметове и им се карах в Гранитна зала – от всички цветове кметовете, за съжаление и нашите кметове, защото една година се мотаят и не си правят поръчките и губим време”, казва премиерът на здравния министър Десислава Атанасова.

Той посъветва здравния и регионалния министър да обикалят общините и да разясняват на кметовете за тези поръчки.

„Сега имате много пари и всеки ден обикаляй общините....с Лили Павлова си направете график, и всички кметове, които се мотаят с поръчките, заедно с медиите им казвайте: Кмете, заради теб вашата общинска болница няма най-съвременната апаратура, за която ето ги парите. Ускорете ги тези процедури, ускорете всичко това, за да получите допълнително пари”.

По думите на премиера, ако се наложи, ще се търсят допълнително средства, става ясно още от стенограмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още