IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 октомври

07:35 | 12.10.12 г. 1
Преглед на печата за 12 октомври

Да нахраним бедните

в. Капитал Daily

Въпросите, повдигнати преди месец около "връзването" на сметките за хранителните помощи  за бедни, финансирани от Европейския съюз, доведоха до още въпроси. В описанието на провежданите от Държавен фонд "Земеделие" търгове за различните продукти изрично пише, че офертите трябва да са за максимално количество стоки на минимални цени, което не се потвърждава от документите, с които "Капитал Daily" разполага.

Интерес предизвиква и фактът от регистъра на Агенцията за обществените поръчки, че както в предишни години, така и тази повечето търгове са печелени от една и съща фирма - пловдивската ЕТ "Фантастика-95-Георги Цанков". От общо 15 позиции и тази година фирмата е спечелила девет.

По тези въпроси "Капитал Daily" получи отговори от ДФ "Земеделие", а от офиса на фирмата казаха, че в момента няма кой да коментира, тъй като управителят е в чужбина.

Развиваме биоземеделието с морска тиня

в. Новинар

Тор от морски утайки ще развият биоземеделието у нас.

Предвижда се с утайките добивите да се увеличат с 20 на сто и почвата да се подсили, обясниха от Института по океанология към БАН. Учените са провели успешни опити за оценка на въздействието на тинята върху пшеница, домати, пипер, патладжан, маслодайна роза и др. Вече е разработен план за извличане на запас от утайките в Черно море. Те са натрупвани хилядолетия от планктонна биомаса.

Морската тор стимулира развитието на растенията, ускорява съзряването, повишава добива и неутрализира киселинността на почвите, обясни океанологът проф. Петко Димитров. В някои случаи морската тор дори превъзхожда изкуствените торове, изтъкна той.

Генератор пести 200 лв. за бензин

в. Новинар

Специален водороден генератор може да спести 200 лв. на месеца от бензин.Революционният продукт е произведен у нас и намалява сметките за гориво с до 30 на сто, обясниха експерти.

Инвестицията от съоръжението се избива за 10 месеца, допълниха специалистите. Изобретението намалява наполовина вредните емисии, а двигателите с него стават почти безшумни. Водородният генератор почиства двигателя, намалява работата му и вдига мощността му до 15%. Откритието вече се използва от коли и трактори.

Телекомите губят 23 млрд. долара от SMS-и

в. Новинар

Телекомите ще загубят 23 млрд. долара приходи от SMS-и до края на годината, прогнозират експерти.
Причина за драстично намалелите постъпления е, че потребителите на смартфони се обръщат към безплатни апликации за изпращане на съобщения, съобщи АФП.

Общите загуби до края на 2016 г. пък ще достигнат 54 млрд. долара, смятат от компанията за изследвания в областта на технологиите "Овум". Традиционното изпращане на SMS-и постепенно се измества от различни интернет платформи.

Данъчните ще следят и за доходите ни в чужбина

в. Новинар

НАП вече ще следи и за доходите ни в чужбина. Това става възможно, след като депутатите приеха окончателно промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс. С тях Агенцията по приходите ще може да обменя автоматично данни със сродните й служби в страните от ЕС.

Така НАП ще получава актуална информация дали дадено лице има доходи и в чужбина. Данъчните ще следят какви са доходите ни от трудови договори, пенсии, получавали ли сме премии и застрахователни премии, както и дали имаме доходи от продажба на имот или пари от наем.

Дeсятък върху лихвите е удар за икономиката

в. Стандарт

Данъкът върху лихвите от депозити е удар за цялата икономика. Това коментира бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов по повод десятъка, който е заложен в проектобюджета за 2013 г. Това е чисто данъчно упражнение за финансиране на предизборни разходи. Ще съберат между 100 и 200 милиона лева повече, в зависимост от нивото на лихвите, твърди той.

Според него новият данък автоматично води до повишаване на цената на капитала и на кредитите.

В момента имаме нужда да се стимулират спестяванията, за да се инвестира. А ти изведнъж казваш: "Не, благодаря. Нямам нужда от тези инвестиции и такава политика", обяснява бившият зам.-министър. 

Прохазки: Фискалният ефект от десятъка ще е малък

в. Стандарт

Чисто фискалният ефект ще бъде малък, но политическият ефект ще бъде доста негативен. Така коментира идеята за десятък върху лихвите Георги Прохазки от Центъра за икономическо развитие пред БНР.



Той подчерта, че за последните 4 години средните доходи в България са се покачили с 29%. Една част от населението има по-високи доходи през последните години, но с оглед на общите настроения за идваща криза, за проблеми, предпочитат да ги спестяват в банките. Това е причината за нарастващия брой влогове, каза експертът.


Цветанов тушира полицейските протести със 120 лв. за храна

в. Сега

Вътрешният министър Цветан Цветанов извади вчера големия калкулатор в опит да тушира полицейските протести и искания за по-високи заплати. За пореден път той даде да се разбере, че вдигане на възнагражденията няма да има. Но парите за храна ще се увеличат. "От 1 януари ще бъде увеличен порционът на полицаите с 60 лв.", съобщи Цветанов в Бургас, цитиран от "Фокус". И допълни, че увеличението вече е договорено с всички пет синдиката, представляващи служителите на МВР.

Така от началото на следващата година полицаите ще получават по 120 лв. за храна. Освен това със задна дата от 1 октомври полицаите, които работят на 12- и 24-часови смени, ще вземат по още 40 лв. "Това е по Наредбата №11 от 2006 г. Оттогава досега нямаше финансово обезпечаване за изпълнението на тази наредба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още