IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се кабинетът да приеме криминализиране на неплащането на осигуровки

По изчисление на КНСБ мярката ще донесе допълнително над 200 млн. лв. в Бюджет 2013

10:32 | 10.10.12 г. 9
Очаква се кабинетът да приеме криминализиране на неплащането на осигуровки

Финансовият министър Симеон Дянков е приел три от предложенията на КНСБ за повишаване на приходната част в Бюджет 2013. Това стана ясно от изявление на президента на КНСБ Пламен Димитров след приключилото снощи заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БТА.

Дянков приема идеята на синдиката за въвеждане на данъчно дознание, което може да донесе допълнително около 200 млн. лв. в бюджета за следващата година. Приема се и ограничаването на плащанията в брой до 5000 лв. (сега е до 15 000 лв.), което ще донесе около 40 млн. лв. допълнително. Третата мярка, възприета от финансовия министър, е криминализирането на неплащането на осигурителните вноски, което по изчисление на КНСБ ще донесе допълнително над 200 млн. лева.

Най-вероятно министрите ще приемат да бъде намалена и наказателната лихва, която в момента е 20 процента за закъсняло плащане на осигуровки. 

След заседанието на тристранката стана ясно още, че в бюджета за 2013 година има резерви, които ще позволят увеличение на обезщетенията за майчинство на 270 лв. и увеличение на обезщетенията за безработица на 290 лв.

Оптимизмът на синдикатите се дължи на уверение на финансовия министър Симеон Дянков, който е заявил, че очаква  преизпълнение на бюджета за тази година и има фискално пространство за допълнителни плащания.

Според изчисленията на Димитров за повишението на парите за отглеждане на малко дете са необходими около 15 млн. лв. допълнително, а за обезщетението за безработица - 25 млн. лева.

Днес Бюджет 2013 ще се обсъжда от Министерския съвет. Очаква се да се приеме предложението на КНСБ за вътрешно преразпределение на средства от сектор "Сигурност" към образование, култура и здравеопазване.

По изчисления на КНСБ са необходими още 112 млн. лева, за да се увеличи с 15% единният стандарт в средното образование. В БАН и ВУЗ-овете са нужни още 28 млн. лева, за да се покрият неотложните плащания.

Предстои да се вземе решение и пенсионерите с минимална пенсия да получат коледна добавка, като тя ще бъде между 20 лева и 50 лева в зависимост от размера на пенсията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Извинявай, но кога си ме виждал в ресторанта, та трябва да си плащам обяда? АЗ ПРОСТО НЕ ЖЕЛАЯ ДА ИЗПОЛЗВАМ УСЛУГИТЕ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ!! Това е. Ти искаш да ми кажеш, че трябва да си платя обяда, независимо, че не съм стъпвал в ресторанта!?!?!? Просто не знам как да те разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Дано освен работа осигуряваш и добри компенсации за ползвания труд !:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
цитат-"Не е престъпление да си бизнесмен. Просто има доста хора, които са се взели по на сериозно и са се закичили с табелка "бизнесмен" а реално не са такива."Разбрах че си работодател! :)... А иначе, ако се зачетеш внимателно, думата "ВСИЧКИ"/ за работодателите липсва/!! Не е мое желанието плащането на осигуровки а ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всички ! Такива са правилата на играта и който не ги спазва е логично да бъде санкциониран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Eй господинчо, престани да хулиш всички работодатели!!! Може и да има некоректни работодатели, ама НЕ всички са такива. А може би искаш да внасям за двама-трима човека осигуровки, а да получавам обсужване по-зле и от бай ***, където не е внесъл и 1 лв., получил фалшива инвалидна пенсия, цял ден пие бира и щрака с пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
sena5
преди 11 години
прекалено розови обещания за да са верни - направо ще позлатят пенсионери, майки и безработни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Не е престъпление да си бизнесмен. Просто има доста хора, които са се взели по на сериозно и са се закичили с табелка "бизнесмен" а реално не са такива. Така де, като не могат да ПЛАЩАТ за положения в тяхна полза труд, за какви бизнесмени се пишат !? Ми те такива, утре в ресторанта като седнат и дойде сервитьора за сметката ще ореват орталъка че ги наказват карайки ги да си платят обяда! Ами разбира се, че трябва да се криминализира неплащането на осигуровки !!! Изобщо не би трябвало и да се дискутира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Господа, за да ме накарате да си плащам осигуровките вие трябва да ме убедите, че има някакъв смисъл от това, а не да ме заплашвате със съд и затвор. С действията си най-много да ме накарате да се освободя от българското си гражданство и всички съмнителни облаги, които то ми носи. За тези, които не знаят ще вметна, че човек може да се освободи от българско гражданство без да придобива друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stdmv
преди 11 години
Всички у затвора трябва да влизат. В БГ да останат само ку.ви, трафиканти и такива, които ровят в кофите (щото ровенето по кофите не е престъпление, но да си бизнесмен е!).Истината е, че за 20 години, родните комунисти и посткомунисти нанесоха повече щети от всеки един поробител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още