IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК даде одобрението си за покупката на Melrose

Petroceltic International ще плати около 165 млн. паунда за закупуването на британската компания, която добива газ у нас

12:48 | 09.10.12 г. 1
<p>
	<em>Melrose разработва няколко газови находища в блок &quot;Галата&quot; край Варна.</em> Източник: <em>Melrose Resources</em></p>

Melrose разработва няколко газови находища в блок "Галата" край Варна. Източник: Melrose Resources

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде одобрението си на покупката на Melrose от страна на Petroceltic International, Ирландия, съобщиха от институцията.

Решението за обединението на двете компании беше съобщено на 17 август. На сайта на Melrose беше посочено, че бордовете на компаниите са постигнали споразумение да обединят дейността си.

"Така ще можем да създадем силен регионален играч за Северна Африка, Средиземноморието и Черно море", се посочва в официалното съобщение.

В него е записано още, че Petroceltic International ще плати 143,9 пенса за акция на Melrose, което представлява премия в размер на 6,2% за акционерите на компанията спрямо цената на затваряне в последната сесия на борсата преди обявлението (16 август). Общо Petroceltic International ще плати около 165 млн. паунда за закупуването на Melrose.

Според анализа на КЗК сделката е допустима за българския пазар, тъй като Petroceltic International няма присъствие у нас. Компанията е специализирана в проучвания и добив на петрол и природен газ, както и търговия с природен газ.

Не се очакват негативни последици от обединението на двете компании.

Melrose разработва три находища на природен газ в българската акватория в Черно море - „Каварна – изток“, „Каварна“ и „Калиакра“. Те се намират в блок "Галата" край Варна. Британската компания стъпи в България чрез придобиването на Petreco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Последното повишение от 12% на цената на природния газ в България беше по изрично настояване на Мелроуз! За тях цените на руснаците се оказаха недостатъчно високи, за да си вържат печалбата!Един остриган, едър, *** държавник наскоро ни убеждаваше, че ще свали цената на природния газ в България наполовина с местен добив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още